Ryska drönarsvärmar terrorbombar Kiev

Massiva ryska drönaranfall skakade Ukrainas huvudstad, i attacker som beskrivs som rena terrorbombningar. Kiev anklagar Iran för att leverera bombardrönarna och president Volodymyr Zelenskyj vädjar om luftfvärn.

Brandmän arbetar vid ett hus i Kiev som attackerats på måndagsmorgonen.

Brandmän arbetar vid ett hus i Kiev som attackerats på måndagsmorgonen.

Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Ukraina2022-10-17 01:32

Den ukrainske presidenten Zelenskyj fördömde ryska attacker och vädjade till omvärlden om nya vapen i ett tv-sänt tal på måndagskvällen.

– För att kunna skydda vår himmel och minska möjligheten för rysk terror till noll så behöver vi luftvärnssystem, sade Zelenskyj

Utspelet ett halvt dygn efter det att Kiev lamslagits av flyglarm. Förarlösa ryska farkoster svärmade in över huvudstaden på måndagsmorgonen. Luftvärn försökte skjuta drönarna, enligt uppgifter 28 stycken. Endast fem kunde träffas.

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko uppmanade stadens invånare att söka skydd.

"Flera bostadshus har skadats. Vårdare är på plats", skrev han på Telegram.

Liknande attacker riktades också mot Dnipro och Sumy i nordöstra Ukraina. Fyra personer dödades i Kiev, lika många i Sumy. Därmed ökar antalet döda i de ryska distansattackerna med raketer och drönare. För en vecka sedan dog 19 personer i raketanfall runt om i Ukraina, anfall som genomfördes i rusningstid.

De ryska drönarattackerna utfördes samtidigt som EU:s utrikesministrar diskuterade nya sanktionsregimer.

Kräver Iransanktioner

Från presidentkansliet i Kiev kom krav på sanktioner även mot Iran, då den ryska militärens drönare tros vara exporterade från Iran. Regimen i Iran har tidigare förnekat försäljning av de så kallade shahed-drönarna till Ryssland.

USA:s utrikesdepartement sade sent på måndagen att åtgärder mot Iran övervägs.

Talespersonen Vedant Patel säger att företag och privatpersoner som gör affärer med Iran och som på något vis kan knytas till drönare, ballistiska robotar eller Irans vapenexport till Ryssland kan drabbas av sanktioner.

Fångutbyte

Samtidigt meddelade Ukraina och Moskvatrogna representanter i Donetsk att ett fångutbyte genomförts av främst kvinnlig militär personal.

108 kvinnor släpptes av Ukraina enligt det ukrainska presidentkansliets chef Andrij Jermak.

"Ytterligare en omfattande fångutväxling har genomförts i dag. Vi har frigett 108 kvinnor från fångenskap. Det är den första helt kvinnliga fångutväxlingen", skrev Jermak på sociala medier.

Ryska nyhetsbyrån Interfax citerar en av Moskva tillsatt tjänsteman i Donetsk, som säger att man också släppt 108 personer. Inledningsvis skulle 110 personer ha frigivits på båda sidor. Men enligt ryskstödd sida ville två av de ukrainska kvinnorna resa till Ryssland. Detta har inte bekräftats av oberoende källor.

Det rörde sig om både militär personal och civila.

Drönare slog ned i centrala Kiev på måndagsmorgonen.
Drönare slog ned i centrala Kiev på måndagsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!