Enligt det ryska försvarsdepartementet är anledningen till att avtalet bryts lördagens påstådda ukrainska attacker mot Krim.
"I ljuset av terrordådet som utfördes av Kievregimen, med deltagande av brittiska experter, mot fartyg i Svarta havsflottan och civila fartyg som deltar i arbetet med att upprätthålla säkerheten längs spannmålskorridorer, avbryter Ryssland sitt deltagande i genomförandet av avtalet om export av jordbruksprodukter från ukrainska hamnar", skriver det det ryska försvarsdepartementet på meddelandetjänsten Telegram.
Storbritanniens försvarsdepartement har kraftfullt avvisat de ryska anklagelserna om inblandning.
"Upphör med hungerspelen"
Från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kom ett snabbt svar på spannmålsbeskedet.
"Nu använder sig Moskva av ett falskt svepskäl för att blockera spannmålskorridoren som säkerställer livsmedelssäkerhet för miljontals människor. Jag uppmanar alla länder att kräva att Ryssland upphör med sina hungerspel och återigen lever upp till sina skyldigheter", skriver Kuleba på Twitter.
Avtalet mellan ockupationsmakten Ryssland och Ukraina, med Turkiet som medlare, har gjort det möjligt för export av mer än nio miljoner ton ukrainskt spannmål.
Turkiet fick ingen "officiell underrättelse" om att Ryssland skulle dra sig ur spannmålsavtalet, uppger en turkisk säkerhetskälla.
"Stor ilska"
Överenskommelsen slog fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – skulle garanteras säker passage genom Svarta havet.
Det ursprungliga avtalet var satt att gälla i 120 dagar, med möjlighet till förnyelse den 19 november "om ingen part motsätter sig".
Den 1 augusti i lämnade det första lastfartyget Ukraina – i detta fall hamnstaden Odessa inom ramen för avtalet.
USA:s president Joe Biden säger att det är "helt och hållet förfärligt" att Ryssland nu dragit sig ur spannmålsavtalet, och enligt Vita huset gör Ryssland "mat till vapen". Tidigare i veckan sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att ett eventuellt beslut från Moskva om att lämna spannmålsavtalet skulle mötas med "stor ilska" av länder runt om i världen.
Avtalet har dämpat den globala livsmedelskrisen som orsakats av kriget, även om osäkerheten kring avtalets framtid också har lett till stigande priser.
Vädjan från FN
Men redan före lördagens besked om att man lämnar avtalet har det från ryskt håll kommit signaler om att man inte vill förlänga det om inte sanktioner mot rysk gödselexport lyfts.
Avhoppsbeskedet från Ryssland kommer dagen efter att FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat alla parter att anstränga sig för att förlänga avtalet.
"Vi uppmanar alla parter att göra allt för att förnya Svartahavsavtalet och implementera båda avtalen till fullo, inklusive att påskynda avlägsnandet av alla kvarvarande hinder för rysk spannmåls- och gödselexport", sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.
"Vi underskattar inte utmaningarna, men vi vet att de kan övervinnas", påpekade han.
FN upprepade på lördagen, efter det ryska beskedet, sin uppmaning till parterna att hålla fast vid avtalet. FN har kontakt med ryska myndigheter om ärendet.