Ryssland går på defensiven vid Krim

Ryssland försöker stärka sin position på och kring den annekterade Krimhalvön, när ukrainska styrkor har ryckt närmare. Bombningen av ukrainska städer har fortsatt, om än i mindre omfattning.

Brandmän plockar ned rysk propaganda i nyligen befriade Cherson på torsdagen.

Brandmän plockar ned rysk propaganda i nyligen befriade Cherson på torsdagen.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Ukraina2022-11-18 01:52

Ryssland bedöms vara oroligt att Ukrainas motoffensiv i syd ska fortsätta mot Krimhalvön, som Ryssland annekterade i strid med folkrätten redan i krigets första skede, år 2014.

De ryska myndigheterna på Krim håller tillsammans med den ryska militären på att stärka positionerna, meddelar Moskvas utsedde guvernör Sergej Aksionov via Telegram.

Det görs för att alla invånare "ska kunna känna sig lugna", försäkrar han. Det sker på den ryske presidenten Vladimir Putins order.

Beskedet från Krim följer på uppgifter från flera håll, bland annat det brittiska försvarsdepartementet, om att ryska styrkor förbereder sig på nya ukrainska framryckningar. Det gäller både i syd och i öst.

Snöfall utan värme

Så många som tio miljoner ukrainare stod utan ström i torsdags, meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ryssland hade under ett par dagar bombat viktig infrastruktur på många håll i landet. Tisdagens bombräder har beskrivits som de mest omfattande under kriget hittills.

Medan bomberna föll och slog ut el och värme föll också den första snön över många ukrainska städer under torsdagen.

Lviv i västra Ukraina har återigen bombats en hel del under veckan, trots sitt relativt stora avstånd till fronten. Då slogs också strömmen ut där.

"Strömförsörjningen har återställts i nästan hela staden. Vi har enstaka rapporter om hushåll som ännu inte har el. Vi jobbar på det", skrev Lvivs borgmästare Andrij Sadovyj på Telegram på fredagsmorgonen.

Då fanns återigen varmvatten, och stadens spårvagnar och trådbussar hade börjat gå igen, enligt borgmästaren. Däremot var det lite sisådär med trafikljusen.

Grävs i rasmassor

I Zaporizjzja slog robotar ned i ett bostadshus med två våningar på torsdagen. Totalt nio personer har grävts fram ur rasmassorna, meddelade ukrainska myndigheter på fredagsmorgonen, sedan ytterligare två hade hittats under natten.

Energianläggningar och andra mål har träffats på fler håll i landet.

Ryssland beskriver det som att man har lyckats sinka Ukrainas förstärkningar, också av vapenleveranser från väst.

– En depå där det förvarades artillerivapen som levererats av västländer och förberetts för leverans till styrkor har förstörts, säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Konasjenkov nämner anfall mot länen Charkiv och Zaporizjzja och talar om militära mål som förstörts. Han nämner inte bombningen av bostadshus, som det i Zaporizjzja.

Ryssland har beskjutit flera orter på andra sidan Dnepr, som i stor utsträckning utgör frontlinjen från Svarta havet i syd till mitten av Ukraina. Ukrainska myndigheter larmar om beskjutning också nedströms från Zaporizjzja, i orter som Nikopol och Kutsurub.

"Kan nå Krim"

Ryssland tycks gå på defensiven i såväl södra som östra Ukraina inför vintern. Men Ukrainas styrkor kan mycket väl göra stora framryckningar, enligt Palle Ydstebø, som är överstelöjtnant och leder högre undervisning vid Forsvarets høgskole i Norge (motsvarande Försvarshögskolan).

– Det är fullt möjligt om omständigheterna är gynnsamma. Det kommer i första led bero på styrkeförhållandena. Ukraina måste ha en kombination av lokal överlägsenhet i både kvalitet och antal för att både kunna slå hål på den ryska fronten och tränga in till de ryska försörjningslinjerna, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB.

– Ukraina har nu det strategiska initiativet och kommer att nyttja det så mycket som möjligt. Ryssarna ser ut att vilja etablera en defensiv vinterställning för att bygga upp styrkor för eventuella nya offensiver till våren. Oavsett behöver de utrusta och träna större förband för att kunna bemöta det ukrainska initiativet.

En ukrainsk soldat i Donetsk i torsdags.
En ukrainsk soldat i Donetsk i torsdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!