Ryssland: Har avlossat hypersonisk robot

Ryssland uppger att man avfyrat ett nytt vapen, en hypersonisk robot, i västra Ukraina. Enligt försvarsdepartementet träffade roboten en vapendepå utanför Lviv.

En polis går utanför ett söndersprängt bostadshus i Kiev i fredags.

En polis går utanför ett söndersprängt bostadshus i Kiev i fredags.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ukraina2022-03-19 02:48

Roboten avfyrades i fredags och slog ner i byn Deljatyn i Ivano-Frankivsk-regionen söder om Lviv och runt tio mil från Rumänien, enligt ryska försvarsdepartementet.

Roboten ska ha förstört en stor underjordisk vapen- och ammunitionsdepå tillhörande ukrainska armén, uppger Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet på en pressträff, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Ukrainas flygvapen bekräftade under lördag eftermiddag för lokala medier att vapendepån attackerats. Det är däremot inte bekräftat att det var just en hypersonisk robot.

Hypersoniska robotar färdas flera gånger snabbare än ljudet och kan manövrera i luften, vilket gör dem svåra att spåra och stoppa.

Enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti är det första gången den sortens robot används i striderna i Ukraina.

Strider i stadskärna

Kriget i Ukraina, som nu pågått i över tre veckor, fortsätter på flera håll i landet.

Kievs nordvästra förorter har varit under kraftig beskjutning under lördagen och i Donetskregionen i öst har 37 bostadshus och infrastruktur skadats av luftangrepp och beskjutning det senaste dygnet, skriver ukrainsk polis på Telegram, enligt AP.

Bland annat uppges en skola, en förskola, ett museum och en galleria ha förstörts i Donetsk.

Vittnen rapporterar om tiotals dödsfall på en militärbas som träffades i Mykolajiv i södra Ukraina i fredags.

– Inte mindre än 200 soldater sov i barackerna, säger vittnet Maxim till AFP.

– Minst 50 kroppar har hittats men vi vet inte hur många fler som är under bråten.

I staden Mariupol, i sydost, som varit belägrad i veckor av ryska styrkor och utsatts för mycket hård beskjutning, uppges ryska styrkor ha avancerat in mot staden under fredagen.

Enligt ryska försvarsdepartementet har man nu tagit sig in i stadskärnan. Mariupols borgmästare bekräftar också att skottlossningen nått de centrala delarna av staden. Ukrainska myndigheter säger även att man förlorat tillgång till Azovska sjön som är sammanlänkad med Svarta havet genom ett smalt sund.

Situationen i Mariupol är mycket svår. Döda barn och vuxna begravs i massgravar och den konstanta beskjutningen förhindrar räddningstjänstens arbete samtidigt som det råder stor brist på mat och vatten. Den konstanta beskjutningen gör det svårt för hjälporganisationer att nå fram och hindrar människor från att fly.

Hjälp till Sumy

Sumy i nordost är en annan ukrainsk stad som tillsammans med Mariupol beskrivits som en av landets värst krigsdrabbade städer. På fredagen lyckades FN få in en första hjälpsändning till staden, uppger samordningsorganet OCHA.

Enligt OCHA handlar det om 130 ton med medicinska förnödenheter, vatten och mat, som uppges hjälpa omkring 35 000 människor. Man har även fört in utrustning för att kunna reparera vattensystem i staden.

Den ryska framryckningen har dock stannat av, enligt brittiska och amerikanska underrättelser, som beskriver den ryska insatsen som kantad av logistiska problem och mycket långsammare än planerat.

"Kreml har hittills misslyckats med att uppnå sina ursprungliga mål. De har förvånats av kraften och omfattningen i det ukrainska motståndet", skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering på Twitter.

Departementet skriver vidare att det fått Ryssland att byta strategi till en "utnötningsstrategi" vilket troligen kommer leda till fler luftangrepp med "fler civila offer, förstörelse av ukrainsk infrastruktur och en större humanitär kris".

Hypersoniska robotar

Hypersoniska robotar rör sig i mycket hög fart och kan manövrera i luften, vilket gör dem svårare att spåra och stoppa än andra robotar. Hypersonisk hastighet innebär minst fem gånger ljudets hastighet, kallad Mach 5.

Robotarna, som beskrivs som ett framtida supervapen, kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse.

De länder som uppgett att man har utvecklat robottypen är Kina, Ryssland, USA och Nordkorea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!