Ukraina: Våra styrkor har lämnat Lysytjansk

Ukrainas militär uppger att landets styrkor har lämnat staden Lysytjansk. BBC bedömer att de ryska styrkorna nu i stället kan rikta sitt fokus på strategiskt viktiga Slovjansk som har hamnat under hård beskjutning.

Ukrainska brandmän arbetar med att släcka en brand i ett beskjutet bostadshus i Lysytjansk. Bilden är distribuerad den 3 juli av ukrainska räddningstjänsten.

Ukrainska brandmän arbetar med att släcka en brand i ett beskjutet bostadshus i Lysytjansk. Bilden är distribuerad den 3 juli av ukrainska räddningstjänsten.

Foto: Ukrainas räddningstjänst/AP/TT

Ukraina2022-07-03 03:18

Lysytjansk är den sista stora staden i Luhanskregionen som har varit under ukrainsk kontroll. Ukrainas försvarsmakt skriver nu på sociala medier och bekräftar att landets styrkor lämnat staden.

Strax innan Ukrainas militär gav beskedet fick president Volodymyr Zelenskyj i samband med en presskonferens frågor om Lysytjansk. Då varnade han för att Luhanskregionen riskerar att helt ockuperas av Ryssland, men förnekade att ryska trupper erövrat staden.

– Vi kan inte i dag säga att Lysytjansk är under (rysk) kontroll. Det pågår strider i utkanten, sade han.

Det ryska ockupationsstyret har sedan i lördags hävdat att hela staden är intagen. Under söndagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela regionen nu är under rysk kontroll, i ett offentligt uttalande.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW:s skriver i sin senaste lägesrapport att ryska styrkor sannolikt tar kontroll över de kvarvarande områdena i Luhansk under kommande dagar.

Nästa mål

Luhansk utgör tillsammans med grannregionen Donetsk det historiska område som kallas Donbass, ett resursrikt område med djupa kolgruvor och tung stålindustri, där strider har pågått sedan 2014.

Borgmästaren i Slovjansk, beläget sex mil väst om Lysytjansk i Donetsk, uppger att staden har kommit under hård beskjutning från ryskt håll.

"Preliminär dödssiffra efter dagens beskjutning: sex döda och 15 skadade. Bland de döda finns ett barn", säger borgmästaren i sociala medier.

Enligt brittiska public service-bolaget BBC:s bedömning är Slovjansk, som ligger vid en strategiskt viktig motorväg, troligtvis Rysslands nästa mål efter Lysytjansk och Sievjerodonetsk. Slovjansk var i några månader under 2014 kontrollerad av de ryskstödda separatisterna, innan ukrainska styrkor tog tillbaka den.

Ryssland: Tre döda i explosion

I den ryska staden Belgorod har flera explosioner inträffat under natten mot söndagen, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov. Han uppger att tre personer har dödats och fyra skadats i explosionerna som skadade elva bostadskomplex och 39 hus.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten, varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgifterna har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosioner har inträffat där tidigare under kriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!