Ryssland hoppar över fredsmöte om Ukraina

En tredje omgång fredssamtal om Ukraina inleds på Malta på lördagen. Representanter från över 50 länder deltar. Ryssland, som fördömer mötet som "uppenbart anti-ryskt", kommer inte.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hoppas att hans fredsplan ska få ökat stöd under helgens möte. Arkivbild

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hoppas att hans fredsplan ska få ökat stöd under helgens möte. Arkivbild

Foto: Yves Herman/AP/TT

Ukraina2023-10-28 07:35

Fredssamtalen på Malta ska främst avhandla flera huvudområden: säkerhet i livsmedelsförsörjning, energi- och kärnkraftssäkerhet, humanitära frågor och att återställa Ukrainas territoriella integritet, enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak.

– Det här mötet är en kraftfull signal om att enigheten finns kvar kring Ukraina, sade han tidigare i veckan.

Mötesarrangörerna hoppas att mötet ska kunna komma fram till ett gemensamt uttalande, vilket de två tidigare liknande mötena som hölls i Jidda och i Köpenhamn i somras inte lyckades med.

Volodymyr Zelenskyj vill att helgens möte ska leda till ökat stöd för hans plan för att avsluta kriget. I den uppmanas Ryssland att dra tillbaka alla sina soldater från Ukrainas internationellt erkända gränser, även från Krim som Ryssland annekterade redan 2014. Ryssland, som även hävdar att de ukrainska länen Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson tillhör Ryssland, har avvisat en sådan uppgörelse.

Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova har avfärdat helgens tvådagarsmöte som ett "uppenbart anti-ryskt evenemang" som inte har något att göra med att försöka hitta en fredlig lösning på kriget.

– Sådana sammankomster har uppenbarligen inget perspektiv, de här helt enkelt kontraproduktiva, sade hon i torsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!