Ryssland: Nästan 1 000 har lämnat Azovstal

Sedan i måndags har 959 ukrainska soldater gett upp vid stålverket Azovstal i Mariupol, uppger Rysslands försvarsdepartement. Ukraina har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Ukrainska soldater på en buss efter att ha evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol.

Ukrainska soldater på en buss efter att ha evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol.

Foto: Aleksej Aleksandrov/AP/TT

Ukraina2022-05-18 08:57

Sammanlagt 959 soldater har gett upp vid stålverket Azovstal sedan i måndags, säger Rysslands försvarsdepartement på onsdagsmorgonen. Uppgiften har inte bekräftats från annat håll.

"De senaste 24 timmarna har 694 militanta gett upp, bland dem 29 skadade", säger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

"Sammanlagt sedan den 16 maj har 959 militanta gett upp, bland dem 80 skadade"

Ryssland kallar evakueringen en kapitulation från ukrainskt håll, medan Ukraina i stället uttrycker det som att soldaterna i stålverket evakueras efter att till fullo utfört sina uppdrag att binda upp ryska styrkor.

Under måndagen lämnade fler än 260 ukrainska soldater området, över 50 av dem allvarligt skadade enligt båda parter i kriget. De överlämnade sig då till den ryska sidan efter att parterna nått en överenskommelse.

Ska förhöras

Förhör med soldaterna från Azovstal ska hållas för att "identifiera nationalisterna" och avgöra om de varit inblandade i brott mot civila, meddelar Rysslands främsta federala utredningsorgan.

Det ryska parlamentet planerar en resolution som hindrar fångutbyte för soldater från Azovregementet som i månader hållit sig kvar i stålverket under tiden staden var belägrad, enligt ryska nyhetsbyråer. Rysslands högsta åklagare har dessutom bett landets högsta domstol att besluta att Azovregementet ska betecknas som en terrororganisation. Regementet har kopplingar till högerextremism.

"Möjligt och omöjligt"

Ukraina ger inte upp hoppet om sina soldater.

– Förhandlingar pågår fortfarande och vi hoppas fortfarande mycket på ett positivt resultat, säger Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar.

Landet gör "allt som är möjligt och omöjligt" för att rädda de soldater som befinner sig i stålverket Azovstal i Mariupol, enligt en ukrainsk källa, rapporterar BBC.

"De mest inflytelserika internationella medlarna är inblandade" i planerna på att rädda dem som är kvar där, säger president Volodomyr Zelenskyj.

"Känslig information"

Enligt Hanna Maljar vet Ukraina hur många som fortfarande befinner sig i stålverket, men att det bedöms vara "känslig information" och siffran har därför inte offentliggjorts.

Ytterligare sju bussar med ett okänt antal ukrainska soldater från Azovstal anlände till den tidigare straffkolonin under tisdagen, men det har inte gått att bekräfta det totala antalet soldater som förts dit.

"Symbolisk seger"

I och med att soldaterna lämnat Azovstal är Mariupol på gränsen till att hamna under fullständig rysk kontroll. Den sönderbombade hamnstaden blir i så fall den största som de ryska styrkorna tar över och skulle innebära en stor framgång för Ryssland.

Om Ryssland får full kontroll över staden skulle det bli en symbolisk seger för president Vladimir Putin snarare än en militär seger, säger Michel Olhagaray, tidigare chef för det franska institutet för högre militära studier.

Men även ukrainarna kan hävda en seger på grund av sitt "otroliga motstånd" i Mariupol, säger han.

– Båda sidorna kommer att vara stolta eller skryta med en seger – segrar av olika slag, säger han.

Ukrainas människorättskommissionär Ljudmyla Denisova uppger att den ryska militären håller över 3 000 civila från Mariupol på en annan straffkoloni nära ryskockuperade Olenivka.

Azovregementet

När kriget i östra Ukraina bröt ut 2014 var den ukrainska försvarsmakten illa rustad, varför ett stort antal frivilligförband bildades.

Ett av dessa, Azovbataljonen (som senare bytte namn till Azovregementet), bildades i kuststaden Berdjansk. Namnet kom från Azovska sjön.

Bland grundarna fanns flera framstående högerextremister och nynazister.

Azov gjorde sig ett namn i Ukraina genom sitt deltagande i striderna om kuststaden Mariupol under våren och sommaren 2014.

Regementet har sin bas i samma stad och deltar även nu i strider i och runt Mariupol.

Dess soldater har vid upprepade tillfällen anklagats för krigsförbrytelser av bland annat Amnesty.

Azov har genom åren lockat till sig högerextrema frivilliga från en rad länder, däribland Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!