Ryssland varnar för ny robot

Det ryska angreppskriget fortsätter i östra och sydöstra delarna av Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin varnar omvärlden efter provskjutning med en ny långdistansrobot.

Rysslands president Vladimir Putin i videokonferensmöte på onsdagen.

Rysslands president Vladimir Putin i videokonferensmöte på onsdagen.

Foto: Mikhail Klimentyev/Ryska presidentkansliet via Sputnik, via AP/TT

Ukraina2022-04-20 02:29

Mariupol i sydöstra Ukraina är en av de städer som drabbats värst i de ryska angreppen. Men flera städer i öst upplever angrepp, förödelse och död.

Rapporterna och vittnesmålen är sporadiska, då fullt krig råder och uppgifter är svåra att bekräfta från frontlinjer och stridsområden.

Parallellt pågår ett informationskrig, där Ryssland i ett utspel på onsdagen sade att man framgångsrikt provskjutit den nya långdistansroboten Samrat.

Gratulerar till robot

President Vladimir Putin passade på i en tv-sändning att hota omvärlden efter provskjutningen:

– Jag gratulerar er (militären) till den framgångsrika uppskjutningen. Detta unika vapen stärker vår militärs stridsmöjligheter, det är en garanti för vår säkerhet, och gör att de – som i den aggressiva retorikens hetta – får tänka till två gånger innan de hotar vårt land.

USA konstaterade att Ryssland informerat om provskjutningen "enligt uppställd regler".

Försvarsdepartementet Pentagons talesperson sade att provskjutningen inte var "någon överraskning" och att roboten inte utgör något reellt hot mot USA eller USA:s allierade.

Ny fas

Både den ukrainska och ryska sidan beskriver att kriget i Ukraina nu har gått in i en ny fas, där fokus ligger på den östra delen av landet, det så kallade Donbass.

Risken för attacker i norr bedöms fortsatt som låg, sedan Ryssland flyttat sina styrkor österut.

"Men, det finns fortfarande en risk för precisionsanfall mot prioriterade mål i hela Ukraina", uppger Storbritanniens försvarsdepartement.

Rysk eldgivning har ökat i bland annat Charkivområdet och Dnipropetrovskregionen.

Ukraina har fått nya löften om vapen från fler länder. USA sägs planera ytterligare ett paket värt 800 miljoner dollar. Pentagon meddelade sent på onsdagen att Ukraina fått flygvapendelar, men inga stridsflyg, från USA.

Norge sade på onsdagen att 100 luftvärnsrobotar av typen Mistral skickas till Ukraina. Storbritannien förbereder sig för ytterligare vapenleveranser, såsom sjömålsrobotar och pansarfordon.

Från Kiev kommer nya uppmaningar från president Volodymyr Zelenskyj och andra regeringsrepresentanter om att skicka fler vapen, och snabbare, till Ukrainas militär.

FN-hjälp till Tjernihiv

En FN-konvoj med nio lastbilar lastade med mat och andra förnödenheter anlände till staden Tjernihiv, 13 mil norr om Kiev, på onsdagen. Lasten innefattar bland annat mat till 5 000 människor, bröstmjölksersättning för omkring 1 700 barn och filtar för 3 000 människor.

Det är första gången som FN har lyckats nå området sedan den ryska invasionen den 24 februari.

Mariupol. Bilden är tagen på tisdagen i områden som kontrolleras av ryskstödda separatister.
Mariupol. Bilden är tagen på tisdagen i områden som kontrolleras av ryskstödda separatister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!