Ryssland ville ha hemlig FN-omröstning

Måndagens ryska attacker mot ukrainska städer präglade första dagen av ett möte i FN:s generalförsamling, där man ska ta ställning till en resolution om rysk annektering av ukrainska områden. Ryssland har, utan framgång, försökt få igenom en hemlig omröstning.

Räddningsarbetare i Kiev i Ukraina efter måndagens attacker.

Räddningsarbetare i Kiev i Ukraina efter måndagens attacker.

Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Ukraina2022-10-11 04:17

På måndagen attackerade Ryssland flera städer över hela Ukraina. Minst 14 personer rapporteras ha dödats och omkring 100 skadats.

Samma dag samlades även FN:s generalförsamling för att diskutera Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

Under mötet – som pågår under flera dagar – ska FN:s 193 medlemsländer ta ställning till en resolution som håller på att förberedas om annekteringen, efter det att Ryssland i förra veckan lade in sitt veto i säkerhetsrådet mot ett fördömande.

FN-sittningen var planerad redan före måndagens attacker, men många länder tog tillfället i akt att fördöma händelserna.

Tidigast på onsdag väntas omröstningen. Ryssland krävde en sluten omröstning – ett ovanligt förslag som röstades ned.

Den ukrainske FN-ambassadören Serhij Kyslytsia kallade under mötet Ryssland för en "terroriststat".

– Ryssland har ännu en gång bevisat att det är en terroriststat som måste hejdas på starkast möjliga sätt, säger Kyslytsia.

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia tog inte upp måndagens attacker i sitt anförande, men försvarade däremot Rysslands annekteringar:

– Vi klandras när vi försöker skydda våra bröder och systrar i östra Ukraina, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!