Signal till Ukraina: Stöd så länge som krävs

14 miljarder från USA, 35 miljarder från Storbritannien och uppemot 600 miljarder från EU. Det är några av hjälpbeloppen som presenteras vid den andra stora givarkonferensen sedan Ukrainainvasionen. Men det viktigaste, poängterar flera stormakter, är signalen: vi hjälper till på lång sikt, oavsett vad som krävs.

Antony Blinken hälsar på Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal på konferensen i London.

Antony Blinken hälsar på Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal på konferensen i London.

Foto: Leah Millis/poolfoto via AP/TT

Ukraina2023-06-21 14:00

Löftena på konferensen i London handlar om civil hjälp, alltså till skillnad från de militära stödpaket som annars brukar vara i fokus. Utrikesminister Antony Blinken berättade att USA avsätter över 1,3 miljarder dollar (14 miljarder kronor) i nya program, varav uppemot hälften ska gå till att reparera och stärka Ukrainas ofta anfallna elnät.

– När Ryssland fortsätter att förstöra finns vi här för att hjälpa Ukraina återuppbygga, sade han.

Tre sätt

Premiärminister Rishi Sunak presenterade 240 miljoner pund i bistånd plus att Storbritannien lägger kreditgarantier så att Ukraina kan låna motsvarande 3 miljarder pund hos Världsbanken – till offentlig sektor som skolor och sjukhus.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen redogjorde för den jättelika europeiska finansieringsplan à 50 miljarder euro (nästan 600 miljarder kronor) som föreslagits i veckan. Den ska omfatta återuppbyggnad i Ukraina till åtminstone 2027.

– Den kommer att finansieras på tre olika sätt, säger hon.

– Dels med tillskott från EU:s budget, dels med lån och på sikt även med pengar från frysta ryska tillgångar.

Komplicerad juridik

Därmed kom hon in på samma spår som även Blinken berört i sitt tal, att de ryska medel som västvärlden säkrat i olika sanktionsprogram ska kunna användas för att hjälpa Ukraina.

– Det är Ryssland som i slutändan ska bära kostnaden för att bygga upp Ukraina igen, sade Blinken.

London-mötet är den andra givarkonferensen sedan storinvasionen i februari förra året. Redan vid den första, som hölls i Schweiz, vädjade Ukraina om en mekanism för att frigöra konfiskerade ryska medel. Men för att det ska kunna fungera legalt och i praktiken väntas flera års komplicerade juridiska turer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!