Skoningslöst tryck mot Mariupol

Ryska styrkor rapporteras tränga sig längre och längre in i den belägrade hamnstaden Mariupol. En konstskola i staden har bombats, enligt ukrainska myndigheter. Byggnaden ska ha fungerat som skyddsrum för runt 400 personer.

En satellitbild, distribuerad av Maxar Technologies, visar förstörelsen vid teatern i Mariupol som förstördes i ett luftangrepp i onsdags.

En satellitbild, distribuerad av Maxar Technologies, visar förstörelsen vid teatern i Mariupol som förstördes i ett luftangrepp i onsdags.

Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Ukraina2022-03-20 02:05

Uppgiften om de ryska styrkornas avancemang in i den svårt ansatta staden, rapporteras av CBS News.

Den attackerade konstskolan är förstörd och människor kan vara kvar under bråten, skriver lokala myndigheter på Telegram. Kvinnor, barn och äldre uppges ha sökt skydd i skolan.

Oberoende bekräftad information om händelsen är knapphändig, till exempel om personer skadats eller dödats.

Hypersonisk robot

Ryssland säger sig ha avfyrat ännu en hypersonisk robot i Ukraina, vad känt den andra sedan kriget startade den 24 februari.

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak bekräftar uppgifterna och skriver på Twitter att "De ryska styrkorna på grund av motgångar för offensiven tagit till mer destruktivt artilleri".

Enligt Rysslands försvarsdepartement träffade roboten, som rör sig i mycket hög fart och kan manövrera i luften, ett bränslelager utanför staden Mykolajiv i söder.

I fredags förstördes en vapen- och ammunitionsdepå i byn Deljatyn i Ivano-Frankivsk-regionen i västra landsändan. Även den attacken utfördes med en hypersonisk robot, enligt Ryssland.

Förda till Ryssland?

De ryska attackerna mot Mariupol har varit massiva och situationen i staden är katastrofal. I onsdags bombades en teater i staden som också fungerade som skyddsrum, trots att det på marken framför byggnaden skrivits "barn" på ryska med stora bokstäver.

Enligt FN:s senaste uppgifter har tio miljoner människor nu flytt sina hem i Ukraina. De flesta till andra platser i landet, men över tre miljoner även ut ur landet.

Enligt Mariupols kommunfullmäktige har ukrainare mot sin vilja förts till Ryssland, rapporterar flera medier.

"Under den gångna veckan har flera tusen Mariupolbor tagits till ryskt territorium", står det i ett inlägg från borgmästaren på Telegram.

Ukrainare ska ha blivit fråntagna sina telefoner och en del av dem blivit förda till avlägsna städer i Ryssland, skriver borgmästaren. Uppgifterna har inte bekräftats.

Står upp mot erövrarna

Från den ryskkontrollerade hamnstaden Cherson nära Svartahavskusten kommer bilder på sociala medier som visar hur civila visar motstånd mot ockupationsmakten.

En folkmassa i Cherson fick en rysk militärlastbil att backa och jubel utbröt, rapporterar Aftonbladet.

Även i andra ukrainska städer sågs folkliga protester mot kriget på söndagen. Enligt den ukrainska sajten Pravda deltog tusentals personer i protesterna som verkar ha varit fredliga.

I Ryssland fortsätter demonstrationerna mot kriget, trots att det är förbjudet och riskfyllt. Under söndagen greps minst 937 personer i 38 ryska städer, enligt människorättsorganisationen OVD-Info uppger Aftonbladet.

Stora delar av staden Mariupol har ödelagts av de ryska anfallen. Bild från förra söndagen.
Stora delar av staden Mariupol har ödelagts av de ryska anfallen. Bild från förra söndagen.
Hypersoniska robotar

Hypersoniska robotar rör sig i mycket hög fart och kan manövrera i luften, vilket gör dem svårare att spåra och stoppa än andra robotar. Hypersonisk hastighet innebär minst fem gånger ljudets hastighet, kallad Mach 5.

Robotarna, som beskrivs som ett framtida supervapen, kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse.

De länder som uppgett att man har utvecklat robottypen är Kina, Ryssland, USA och Nordkorea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!