Vitalij Filatov, som leder svenska Väderstads verksamhet i det krigsdrabbade landet, säger att totalt beräknas 50 miljoner ton spannmål kunna skördas i år. Det kan jämföras med 80 miljoner ton ett normalår.
Och arbetet blir mycket mindre effektivt än vanligt. Eftersom ukrainska hamnar till stor del varit stängda måste råvaran transporteras längre sträckor med lastbil.
– Nu går mycket trafik ner till hamnen Constanta i Rumänien, för vidare transport ut i världen, säger Håkan Jyde, vd för lastbilstillverkaren Scania i Ukraina.
Bygger om
Trots att Scania just nu prioriterar leveranser till Ukraina räcker det inte på långa vägar till. Jyde påminner om EU:s uppgifter från i våras om att för att täcka Ukrainas transportbehov under skörden skulle det krävas ett tillskott av 10 000 tillgängliga lastbilar – varje dag.
– Jag har sett att de bygger om "tippers", alltså flakbilar för vägarbete och sådant, och sätter sidor på dem för att kunna köra spannmål, säger Jyde till TT.
Men en hel del kan alltså inte skördas alls, bland annat på grund av ryska anfall. Enligt WRRU, en stödorganisation för ukrainska lantbrukare, brandbombar en del ryska styrkor medvetet sädesfält.
– De har fått ett nytt artilleri, "brandartilleri", som de riktar mot fälten, säger WRRU:s ledare Roman Grynysjyn till Lantbruksnytt.
– Det beräknas att kanske 355 000 hektar har förstörts med detta artilleri.
Det innebär i så fall en yta större än Gotland.
Spåras via gps
Även utrustning bombas, vandaliseras – eller helt enkelt stjäls. Vitalij Filatov berättar att Väderstad hade 20 splitter nya jordbruksmaskiner hos återförsäljaren i södra Ukraina. Ryska styrkor förde bort dem.
– När de slogs på igen var de i Tjetjenien. Vi kunde följa dem via gps-sändare, berättar Filatov via telefon från Karpaterna i sydvästra Ukraina.
Det sammanlagda värdet var över 2 miljoner euro (21 miljoner kronor). Men Filatov har inga illusioner om att få tillbaka dem.
– Vi har klassat dem som stulna i våra system, för att försvåra service och reservdelar. Men de är bortom räckhåll för oss nu, säger han till TT.
Och det är bara ett exempel.
– De tar vad de hittar. De plundrar allt möjligt.
Över sommaren har dock krigets frontlinjer blivit stabilare. I de delar av Ukraina som inte är inblandade i direkt krigföring har mer och mer av verksamheten kunnat pågå.
– 80 procent av landet är ju inte ockuperat, som Håkan Jyde uttrycker det.
Inte attraktiva
Men Vitalij Filatov påpekar att krigets konsekvenser kan komma att påverka Ukrainas jordbruk – ett av de viktigaste i världen – i grunden och för lång tid framöver.
– En del grödor kommer inte att vara attraktiva att odla i framtiden. Ta till exempel majs. Den måste torkas, och det gör man normalt sett med värme från gas – men nu är ju gaspriserna skyhöga.
Bland de grödor som tvärtom kan gynnas finns solrosolja.
– Raffinaderierna för oljan har klarat sig bra, och den är enkel att skicka i cisterner oavsett transportsätt. Har du ont om fraktkapacitet säljer du ju hellre fem gånger så dyrbar solrosolja än billig majs, eller hur?