SpĂ€nt lĂ€ge i Cherson – Ryssland backar

Det ryska ockupationsstyret i Cherson meddelar att staden ska evakueras pĂ„ civila, nĂ€r ukrainska styrkor nĂ€rmar sig. FrĂ„n staden kommer uppgifter om plundring och oro. –Folk Ă€r emotionellt utmattade, sĂ€ger en kvinna till CNN.

En ukrainsk bandhaubits i en bild tagen i nÀrheten av Bachmut pÄ lördagen.

En ukrainsk bandhaubits i en bild tagen i nÀrheten av Bachmut pÄ lördagen.

Foto: LIBKOS/AP/TT

Ukraina2022-10-23 03:20

Situationen i staden Cherson i södra Ukraina, i regionen med samma namn, beskrivs som spÀnd av en invÄnare.

Kvinnan, som CNN pratat med strax innan beskedet om evakuering av civila, berÀttar att gatorna Àr öde frÄn eftermiddagarna och framÄt och att Cherson blivit en spökstad.

– Folk Ă€r emotionellt utmattade, en del vill helt enkelt inte lĂ€mna sina bostĂ€der för att undvika att komma i kontakt med militĂ€ren. Det Ă€r omöjligt att slappna av hĂ€r. PĂ„ kvĂ€llarna om jag hör en bil köra i nĂ€rheten av huset sĂ„ blir jag nervös, för en bil sent pĂ„ kvĂ€llen Ă€r inte ett gott tecken, sĂ€ger hon.

"Mitt hem"

Kvinnan sÀger att alla Àr rÀdda för den kommande vintern, att det rÄder brist pÄ lÀkemedel och mjölkersÀttning. Hon vill dÀremot inte lÀmna staden.

– Ska jag vara Ă€rlig blir jag förbannad av frĂ„gan. Det hĂ€r Ă€r mitt land, Cherson Ă€r mitt hem. Vi deltog i demonstrationer mot ockupanterna redan under krigets första dagar, vi kĂ€mpade sĂ„ hĂ„rt vi kunde. Kampen pĂ„gĂ„r fortfarande, sĂ€ger hon.

Köar för att fly

LÀngs med flodkanten syns dock mÀnniskor med packning köa i vÀntan pÄ bÄtar för att ta sig över floden Dnepr, som Àr stadens naturliga södra och östra grÀns. Det Àr kollaboratörer och dem som hjÀlpt ockupationsstyret, och familjer till ryska officerare, pÄstÄr en aktivist för brittiska Sky.

– Det rör sig inte om fler Ă€n nĂ„gra tusen per dag, sĂ€ger han.

Ukrainas militÀrledning uppger dock pÄ lördagen att en stor del av Chersons befolkning lÀmnat staden och att "ryska ockupanter som Àr kvar i staden klÀr sig i civila klÀder och bosÀtter sig i de övergivna lokalerna", och att de ryska styrkorna förbereder sig för gatustrider.

Aktivisten sÀger sig ha sett nymobiliserade ryska soldater, i rena klÀder och "vÀldigt unga".

– MĂ„nga av dem har – som jag – glasögon, man kan se att de Ă€r studenter, inte professionella soldater, sĂ€ger han till Sky.

Flera butiker uppges ha plundrats.

– De senaste dagarna har vi sett dem ta brandbildar, ambulanser, utrustning frĂ„n cancerkliniker och frĂ„n det regionala sjukhuset, allt av högre vĂ€rde. De tar det snabbt, lastar det pĂ„ bilar och kör det till Krim. Staden rĂ„nas, sĂ€ger han.

RetrÀtten fortsÀtter

Tankesmedjan ISW rapporterar att den ryska retrÀtten frÄn Chersonregionen fortsatt. FrÄn ukrainska sidan uppges patienter frÄn ett sjukhus i Kachovka, öster om floden Dnepr, ha flyttats, antagligen för att frigöra sjukhussÀngar för skadade soldater i samband med tillbakadragandet över floden.

Brittiska försvarsdepartementet uppgav pÄ lördagen att de ryska styrkorna fÀrdigstÀllt en flytbro över Dnepr, i nÀrheten av den skadade Antonovskyj-bron, med hjÀlp av civila prÄmar.

"Om prÄmbron skadas kommer Ryssland med största sÀkerhet försöka att reparera eller ersÀtta skadade delar snabbt, i takt med att deras styrkor och övergÄngar över Dnepr kommer under ökad press i Cherson", skriver departementet.

MÀnniskor som evakuerats frÄn Cherson anlÀnder till jÀrnvÀgsstationen Dzjankoj pÄ den illegalt annekterade Krimhalvön under fredagen.
MÀnniskor som evakuerats frÄn Cherson anlÀnder till jÀrnvÀgsstationen Dzjankoj pÄ den illegalt annekterade Krimhalvön under fredagen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!