Starkt luftvärn ger Kiev-borna trygghet

En ny sorts optimism märks i Ukrainas huvudstad. Trots att kriget rasar vidare känner många Kievbor sig allt tryggare, i takt med att luftförsvaret förstärks med moderna västerländska system.
–Varje luftvärnspjäs är värd sin vikt i guld, säger Serhij Popko, militärt ansvarig i Kiev.

En man studerar vraket efter en rysk robot som lämnats kvar vid en gata i Kiev. Bilden är från i februari i år.

En man studerar vraket efter en rysk robot som lämnats kvar vid en gata i Kiev. Bilden är från i februari i år.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Ukraina2023-11-25 06:59

Det stod inte minst klart natten mot lördagen då Ryssland genomförde en omfattande drönarattack mot den ukrainska huvudstaden. Sammanlagt 75 ryska drönare attackerade Kiev och 74 av dessa sköts ned enligt de ukrainska myndigheterna, mycket tack vare det stärkta luftförsvaret.

När Rysslands stora anfallskrig bröt ut i februari förra året baserades Kievs skydd mot hot från ovan av S-300 och Buk M1 – luftvärn med rötter i det sovjetiska 1970-talet.

President Volodymyr Zelenskyj vädjade till västmakterna att spärra det ukrainska luftrummet för såväl ryskt flyg som projektiler. Så blev det inte. Men en strid ström av motvapen har skänkts till ukrainarna: tyska Flakpanzer Gepard, MIM-23 Hawk och Nasams från USA och Norge, Eurosam SAMP/T från Frankrike och Italien, samt inte minst USA:s omtalade Patriot PAC-3.

Bättre på allt

Viktoriya Fedorchak, expert på luftförsvar vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att luftvärnet över Kiev blivit bättre på "i stort sett allt".

– De har flera olika sorters försvar, så att de kan försvara sig mot en bredare flora av inkommande hot, säger hon till TT.

– Sådant som kan användas mot mer sofistikerade och snabbare projektiler, alltså ballistiska robotar. Men även sådant som kan användas mot Shahed, kamikazedrönarna.

"Manna från himlen"

Tidningen Politico har pratat med invånare i den ukrainska huvudstaden som berättar om en vändning i våras. Under maj anföll Ryssland skoningslöst i mer än 20 dygn. Men skyddet från Patriot-systemen höll emot bra.

– Vi såg på Patriot som manna från himlen, säger Kievbon Inna Kozitj till tidningen.

– Det var en sådan lättnad.

Skyddet är inte heltäckande. När det kommer svärmar av såväl robotar som drönare kommer ofta någon igenom, eller så orsakar nedskjutna projektiler ändå skador när vrakdelar når marken.

Kan kombinera

Viktoriya Fedorchak tar också upp uthålligheten i försvaret.

– Det är inte bara att du ska ha rätt system, du måste ha tillräckligt med ammunition för att upprätthålla skyddet. Det är inte outtömligt – frågan är, finns det tillräckligt, kommer det leveranser?

Serhij Popko säger till Politico att ukrainarna nu visat att de kan kombinera sitt gamla, Sovjetbaserade försvar med den nya utrustningen från väst. Men understryker också att leveranserna måste fortsätta.

– Vi väntar oss fortsatt stöd från allierade och våra partner, säger han.

– Vi behöver mer luftvärn. Av olika slag. Och inte bara till huvudstaden, utan till alla städer i Ukraina.

Sov i korridor

Kievbon Inna Kozitj minns med fasa invasionens tidiga dagar förra året, då försvaret inte hunnit byggas upp och folk fick söka skydd bäst det gick.

– I en period sov jag med barnen i en korridor i tre veckor. När vi gick och lade oss visste vi inte om alla skulle vakna dagen efter, säger hon till Politico.

Och Viktoriya Fedorchak, som själv har ukrainsk bakgrund, betonar att det försvar som finns nu "inte bör tas för givet".

– Enligt ett flertal analyser förbereder ryssarna intensivare attacker under de kommande vintermånaderna. Så absolut krävs både mer luftvärn och stöd till det nuvarande, för Kiev och för resten av Ukraina.

Fakta: Kiev

Ligger vid floden Dnepr, med de centrala delarna väster om floden. Hade inför krigsutbrottet förra året uppemot 3 miljoner invånare.

Kiev – Kyiv på ukrainska – utvecklades till en metropol på 900-talet, som huvudstad i det slaviska Kievriket. Enligt traditionen hade vikingar viktiga roller vid stadens tillkomst. De kallade staden Könugård.

Efter att ha förstörts av mongolerna år 1240 kom sedan Kiev – och hela Ukraina – att under århundraden domineras av polsk-litauiska och ryska härskare.

Efter ryska revolutionen 1917 gjordes försök att med Kiev som huvudstad bilda ett självständigt Ukraina. Men 1922 införlivades det i Sovjetunionen, och självständigheten dröjde därmed ända till 1991.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!