Stridsvagnsleverans kan skynda på ryska planer

Vårens planerade stridsvagnsleveranser till Ukraina kan pressa Ryssland att agera snabbt.
–Det största incitamentet för Ryssland att göra något relativt snart är att omöjliggöra – eller åtminstone kraftigt försvåra – en ukrainsk motoffensiv, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

En tysktillverkad stridsvagn av typen Leopard 2. Arkivbild.

En tysktillverkad stridsvagn av typen Leopard 2. Arkivbild.

Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Ukraina2023-02-02 05:30

Ukrainas allierade i väst skickar stridsvagnar till Ukraina. När fordonen är framme och soldater är färdigutbildade för att använda dem bedöms Ukraina ha stora möjligheter att genomföra en motoffensiv, eller flera, mot ryska styrkor.

Innan dess antas Ryssland vilja skruva upp intensiteten i sin krigföring. Bland annat kan det handla om att sätta in runt hälften av de drygt 300 000 personer som man uppgav mobiliserades i fjol, säger Joakim Paasikivi, som är överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.

"Starka incitament"

De mobiliserade ryssarna har utbildats i bland annat Belarus.

– Man har starka incitament för att sätta in dem så fort det går. Frågan är hur fort, för det är också avhängigt markbeskaffenheten och terrängen. Man kan kriga även när det är lerigt och förskräckligt, men det är enklare när det är bra. Men väntar man för länge finns det risk för att ukrainarna får stridsvagnarna och hinner utbilda sin personal och kan påbörja sina anfall.

Det är dock osannolikt att de nyutbildade förbanden skulle vara bättre utrustade och utbildade än de som sattes in den 24 februari i fjol, då Ryssland inledde sitt invasionskrig, säger Joakim Paasikivi.

Trots att det är känt att Ukraina troligen kommer med en motoffensiv under våren går det sannolikt ändå att komma med överraskningar.

– Man kan göra det här vid ett tillfälle eller på en plats där ryssarna inte har väntat sig det. Och när det gäller plats kan det vara fråga om något tiotal mil åt endera hållet där man hittar en lucka, säger han.

Inga "dolda kort"

Bedömare ser det inte som troligt att Ryssland har så mycket annat än just fler soldater att sätta in för att skruva upp sin krigföring. Rapporter om att intensiteten i artillerielden verkar ha gått ned kan antingen förklaras med att Ryssland har brist på artilleriammunition – eller också att landet hushållar med den för en offensiv.

– Att det skulle finnas några dolda kort i rockärmen är väldigt svårt att se. Från rysk sida har man satt in i princip alla typer av vapen som man förfogar över utom massförstörelsevapen, säger Joakim Paasikivi.

Men att Ryssland skulle sätta in massförstörelsevapen är osannolikt, bedömer han. Bland annat för att det inte finns några tydliga mål i Ukraina där man skulle få stor utdelning eller framgång genom att sätta in dem.

Om Ryssland skulle lyckas ta det operativa initiativet i kriget under våren skulle det försvåra ordentligt för Ukraina, som sedan i somras har haft det i kriget.

– Om ryssarna skulle kunna påbörja en offensiv någonstans då blir det för Ukraina som det var i början, att man måste parera i stället för agera. Och då blir det svårt med en egen offensiv. Det blir inte omöjligt men det blir avsevärt mycket mer komplicerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!