Svänger om hbtq – på grund av Ryssland

Min fiendes fiende är min vän. Så tycks en värdekonservativ parlamentariker i Ukraina resonera när han svänger tvärt i fråga om hbtq-rättigheter.
–Om Putin hatar bögar så borde vi stödja dem, säger Andrij Kozjemjakin, enligt Politico.

Många hbtq-personer tjänar i Ukrainas försvar mot den ryska invasionen, vilket har aktualiserat frågan om civila partnerskap mellan samkönade i landet. Arkivbild.

Många hbtq-personer tjänar i Ukrainas försvar mot den ryska invasionen, vilket har aktualiserat frågan om civila partnerskap mellan samkönade i landet. Arkivbild.

Foto: Libkos/AP/TT

Ukraina2023-06-11 19:36

Den 57-årige Kozjemjakin, tidigare KGB-agent och verksam inom den sovjetiska flottan, är en konservativ röst i det ukrainska parlamentet. Han har ofta betonat sin kristna tro och syn på kärnfamiljen.

Därför förvånade det många, inte minst kollegorna i det parlamentariska utskott han sitter i, när han höll ett brandtal för att samkönade par ska kunna ingå civila partnerskap.

– Allt som vår fiende hatar kommer jag att stödja, säger Andrij Kozjemjakin.

"Leende och långfinger"

Utskottet skulle debattera ett lagförslag om just civila partnerskap, men ledamöterna som hade lagt fram det hyste inga större hopp om att få gehör.

Andrij Kozjemjakin inledde också med att redogöra för sina religiöst grundade värderingar och "personliga åsikter" om hbtq-personer. Men sedan parafraserade han Rysslands president, som vid tidigare tillfällen har hävdat att det "inte finns" homosexuella ryssar.

– Om det aldrig kommer att finnas i Ryssland så borde det existera och stöttas här, för att visa och signalera för dem att vi är annorlunda. Den här lagen är som ett leende mot Europa och ett långfinger mot Ryssland. Så jag stödjer den, fortsatte Kozjemjakin, enligt The Guardian.

Han företräder det konservativa partiet Fäderneslandsförbundet (Batkivsjtjina). Lagförslagets upphovsperson, Inna Sovsun från det liberala partiet Röst (Holos), beskriver det som den hittills största överraskningen i hennes politiska karriär.

Aktuellt i kriget

Frågan om formella partnerskap har aktualiserats av kriget, där personer som är i samkönade relationer med soldater som stupar inte har samma rättigheter till exempelvis statligt stöd eller att fatta vårdbeslut. Inna Sovsun säger sig vilja visa hbtq-personer som är med och försvarar Ukraina mot den ryska invasionen att det land som de är villiga att dö för respekterar dem för de personer de är.

Ukrainas grundlag, som inte kan revideras i krigstid, stipulerar att giftermål endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Homofobi är fortsatt utbrett i landet, men opinionsmätningar tyder på en växande acceptans. I en mätning nyligen sade sig 58 procent av de tillfrågade ukrainarna vara positivt eller åtminstone neutralt inställda till hbtq-personer, rapporterar The Guardian.

– (President Volodymyr) Zelenskyj gör saker när det står klart att allmänheten vill att han ska göra det. Han har ännu inte riktigt rett ut vad allmänheten tycker om detta, säger Inna Sovsun till Politico.

Fakta: Hbtq

Hbtq används sedan 1990-talet som ett samlingsbegrepp för människor som räknas som minoriteter på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det finns många varianter av begreppet – ibland används bara hbt, ibland tillkommer flera bokstäver med andra betydelser – som I för intersex, eller A för asexuell.

H och B står för homosexuell och bisexuell, och rör en persons sexuella läggning.

T står för trans, vilket är ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter.

Q står för queer – ett brett begrepp som både kan symbolisera en sexuell läggning eller identitet, och ett kritiskt sätt att förhålla sig till normer.

Källa: NE med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!