Svår vinter väntar Ukraina: "Måste vara redo"

Ukraina bunkrar ved och kaminer inför den kallaste vintern på årtionden. Samtidigt växer oron för ryska attacker mot ukrainsk naturgas.
–Alla måste vara redo för brist på gas och el, säger Iryna Dzjuryk, som arbetar med vinterförberedelserna i Lviv.

Ianina Mykhajlova vill köpa ett hus utanför Lviv som är lätt att värma upp, om Ryssland slår ut tillgången på gas.

Ianina Mykhajlova vill köpa ett hus utanför Lviv som är lätt att värma upp, om Ryssland slår ut tillgången på gas.

Foto: Jonas Cullberg/TT

Ukraina2022-09-17 14:25

Uteserveringarna i den sensommarvarma stadskärnan i Lviv i västra Ukraina är fullsatta, trots de dagliga flyglarmen. Vintern känns långt borta, men i en lagerlokal i utkanten av staden pågår förberedelser för kallare tider. Män i orangea uniformer hugger och staplar ved så att svetten droppar från deras pannor.

– Vi räknar med en svår vinter, säger Iryna Dzjuryk, chef inom de lokala myndigheterna i Lviv, till TT.

Lager av ved byggs upp runt om i landet för att möta hotet mot tillgången på naturgas, det energislag som till stor del värmer upp Ukrainas bostäder.

– Fienden kommer inte sluta angripa oss och vi är beredda på det värsta, säger Iryna Dzjuryk.

– Alla måste vara redo för brist på gas och el.

Ryssland gick i förra veckan ut med att gastillförseln till EU stoppas tills sanktionerna mot Moskva lyfts. Detta väntas även drabba Ukraina, som slutade köpa gas direkt från Ryssland 2014 och i stället importerar från sina europeiska grannländer. Dessutom har ryska attacker förstört infrastruktur för värme, vatten och el i Ukraina sedan februari.

Omkring 500 mil gasledningar och 3 800 gasanläggningar ska ha skadats.

Lager av kaminer

Ett rum i källaren till en myndighetsbyggnad i Lviv är fullt av nytillverkade kaminer som ska användas om det uppstår brist på gas.

– De kan placeras i militärtält eller utanför bostadshus för att hålla invånarna varma, koka vatten och laga gröt, förklarar Iryna Dzjuryk medan hon petar in ett vedträ i en kamin och tänder eld för att visa.

I över 200 ukrainska städer har lager av kaminer byggts upp. Dessutom massproduceras stora tält som snabbt kan sättas upp på platser utan el och värme, och som värms upp av kaminerna.

– Kriget satte stopp för många av våra planer, som att laga vägar och utveckla parker och lekplatser, säger Iryna Dzjuryk.

– Nu handlar allt om att klara vintern.

Kallaste på årtionden

Chefen för det statliga gasbolaget Naftogaz har varnat för att vintern, då temperaturen i Ukraina ofta kryper ner mot tio minusgrader, kommer att bli den kallaste på årtionden. Naftogaz tänker sänka inomhustemperaturerna i landets värmesystem till 17–18 grader, vilket är fyra grader lägre än vanligt. Lviv-borna har fått instruktioner om att ha elvattenkokare, eluppvärmare och varma filtar hemma.

Ilija Zjestkov, 31, ligger än så länge lågt med vinterplanerna.

– Jag tar på mig varmare kläder om det blir kallt i lägenheten, säger han, när TT träffar honom utanför köpcentrumet Victoria Gardens i Lvivs södra utkanter.

En timme tidigare tömdes köpcentret på folk när flyglarmet ylade över staden. Några få kunder tog skydd i ett parkeringsgarage, där små barn cyklade runt på sina trehjulingar i väntat på att larmet skulle upphöra. Ilija Zjestkov och hans dotter Maritjka gick hem till sin lägenhet i stället.

Det var länge sedan några robotar slog ned i Lviv.

"Gömmer sig i källare"

– Jag känner ändå inte till några riktiga skyddsrum i närheten, säger Ilija Zjestkov.

– Folk gömmer sig i källare eller parkeringsgarage, och det hjälper inte mot robotattacker.

Ilija Zjestkov flydde till Lviv med sin familj från den hårt angripna staden Charkiv nära frontlinjen i nordöstra Ukraina. I regionen, där omkring hälften av Ukrainas gasfält finns, tror han att svåra problem väntar när vädret blir kallare.

– I några distrikt är infrastrukturen för värme helt ödelagd. I flera stadsdelar i Charkiv är hälften av bostadshusen utan gas, säger Ilija Zjestkov.

73-åriga Ianina Mykhajlova, en annan av de omkring 150 000 internflyktingarna i Lviv, är också orolig inför vintern.

– Chefen för vår bostadsförening har sagt att vi ska köpa en kamin till källaren och att alla boende måste hjälpa till med att samla pengar till ved.

Ianina Mykhajlova kommer från den ryskockuperade staden Mariupol i sydöstra Ukraina och vet hur det är att frysa. Under vintern och den tidiga våren satt hon fast i Mariupol samtidigt som Ryssland bombade sönder staden.

– Efter invasionen den 24 februari fanns varken el, gas eller vatten, säger hon.

Smög ut från skyddsrum

– Dessutom var det som att vädret var i sammansvärjning med kriget det här året. Det brukar aldrig vara 15 minusgrader i mars i vanliga fall.

På kvällarna smög hon och grannarna ut från skyddsrummet för att laga mat över öppen eld.

– Männen i kvarteret sågade sönder dörrar och hyllor för att få ved. Det låg döda kroppar överallt, vi lagade mat intill liken.

I maj lyckades hon ta sig till Lviv, där hennes dotter bor. Trots att det är en av de säkrare städerna i Ukraina känner sig Ianina Mykhajlova inte trygg. Tillsammans med sin dotter letar hon efter ett hus på landsbygden.

– Vi vill helst köpa något som ligger runt tio mil från Lviv, och som är lätt att värma upp med ved.

Ryssland kan enkelt slå ut värmen och gasen genom att beskjuta västra Ukraina från Belarus, säger Ianina Mykhajlova.

Fakta: Energi i Ukraina

Ukrainas el och värme kommer från en blandning av kärnkraft, vattenkraft, gas och andra fossila bränslen.

Kärnkraft står för knappt hälften av elproduktionen i Ukraina och brukar användas som buffert under kalla vintrar.

Ryska styrkor har tagit kontroll över landets – och Europas – största kärnkraftverk i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Frågan om säkerheten i anläggningen oroar Internationella atomenergiorganet (IAEA), som nyligen skickade dit inspektörer.

Redan innan det fullskaliga kriget hade Ukraina problem med att täcka sina energibehov. Ukraina har varit starkt beroende av gas och olja från Ryssland. Landet slutade importera gas från Ryssland år 2014. Syftet var att hindra att Ryssland använder gas som påtryckningsmedel.

Ukrainas egen produktion av fossil gas täcker ungefär två tredjedelar den gas landet behöver. Resten importeras från EU.

Källa: Utrikespolitiska institutet (UI)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!