Svenskar i Kiev: Vi har varit förberedda

Alla omkring 200–300 svenskar i Ukraina uppmanas att lämna landet. Ett väntat besked, enligt svenskar som TT haft kontakt med.

Oskar Söderkvist i Kiev. Han kommer nu att lämna landet tillsammans med sin familj.

Oskar Söderkvist i Kiev. Han kommer nu att lämna landet tillsammans med sin familj.

Foto: Privat/TT

Ukraina2022-02-12 15:40

Läget i Ukraina är nu så allvarligt och oförutsägbart att utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar att lämna landet.

"Det är ju egentligen ingen ny information, utan det var väl egentligen ganska väntat", säger Oskar Söderkvist som sedan fem år bor och arbetar i Kiev.

Han har den senaste tiden hela tiden levt med insikten om att ett beslut om att evakuera kunde komma.

"Det gäller att ha olika alternativ för hur man ska klara sig. Till exempel hur man ska ta sig ut, var närmaste skyddsrum finns och så vidare. Och naturligtvis ha en väska packad", skriver han.

Nu kommer han att i samråd med närstående och det företag han arbetar för diskutera hur en evakuering ska gå till.

"Vi får agera utifrån detta. Jag tror egentligen att den akuta planeringshorisonten är 2–3 veckor. Om det blir krig så kan det nog bli mer permanent".

Plan B och C

Bilden av ett väntat besked delas av Erik, 38-årig smålänning som bott och arbetat i Ukraina i flera år.

"De flesta svenskar som nu bor och jobbar i Kiev har sett och upplevt ganska mycket och är nog vana vid att man inte bara ska ha en plan B, utan även en plan C", skriver han.

Erik är försiktig med sitt efternamn eftersom han har kontakter med Ryssland i arbetet. Han tycker dock fortfarande att en massiv invasion från Rysslands sida känns "orealistisk". Men han inser också att risken finns.

"Vanliga ukrainare är luttrade. De litar inte på Ryssland och vet att det finns en risk för att något kan ske, men tror generellt inte att det blir något större angrepp. Men att något förstås kan hända och folk förbereder sig på olika vis".

Erik har en planerad resa till Sverige inom kort, och för hans del handlar det kanske om att tidigarelägga den. Men han tror inte han blir borta från Kiev så länge.

"Nej, inte som det ser ut nu. Jag tror fortsatt inte på storkrig, men något kommer väl hända om alla nu är så säkra på det, men även det här har ett slut. Putin gör inte det man förväntar sig av honom."

Även Oskar Söderkvist ser att risken finns för någon sorts angrepp, att det har känts som ett möjligt nästa steg.

"Det är ju ganska normalt med tanke på situationen. Ryssland anföll Ukraina 2014 och har ju sedan dess haft det lågintensiva kriget i öst. Nu verkar det som om de vill ta ytterligare ett steg".

"Stora grannen"

Oskar Söderkvist beskriver generellt oron bland svenskar i landet som "kontrollerad" men att alla vet vad som eventuellt hotar.

"Alla som bor här är naturligtvis medvetna om den stora grannen, men få tror kanske att de kommer att genomföra ett regelrätt invasionskrig".

Han har fått löpande kontakt från UD via svenskföreningen Könugård, och sett till att följa utvecklingen. Nu tar arbetet vid med att koordinera alla inför en evakuering och få allt på plats.

"Det gäller att planera och vara förberedd på olika saker. Sedan får vi se hur länge detta pågår".

"Jag har mitt liv här men om det skulle behövas att jag och vi flyttade så kommer det att gå snabbt", säger Oskar Söderkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!