Konkret innebär överenskommelsen bland annat ökat informationsutbyte och samarbete kring utbildning av militärer, enligt försvarsdepartementet. Avtalet ersätter ett tidigare protokoll från 2001.
– I det här spända läget är det viktigt att arbeta på ett sådant sätt att vi kan upprätthålla freden, men också respekten för internationell rätt, säger Hultqvist, syftande på säkerhetsläget i östra Ukraina och konflikten med Ryssland, som dominerade mötet med ukrainske kollegan Oleksij Reznikov.
Sverige bjuder också in Ukraina till den internationella försvarsövningen Aurora 2023, ett erbjudande som Reznikov tackar ja till på stående fot. Ett tiotal länder kommer att delta i övningen.
Dominerat flera möten
Under sitt besök i Sverige har Reznikov också träffat utrikesminister Ann Linde (S) och besökt militära förband, bland annat Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet i Berga.
Det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina har dominerat en rad internationella möten de senaste veckorna, bland annat ett ministerrådsmöte i OSSE-kretsen, ett toppmöte mellan USA:s och Rysslands presidenter förra veckan, och nu senast EU:s utrikesministermöte i Bryssel i måndags.
– Signalerna från det internationella samfundet är tydliga. Ukraina kommer inte att stå ensamt om Ryssland invaderar, säger Reznikov på pressträffen.
Handfast och resolut
På en fråga från TT om han är besviken över bristen på konkreta löften om militär uppbackning från väst svarar den ukrainske försvarsministern att han upplever ett starkt stöd, som han tror är mer än bara tomma ord.
– Jag tolkar det som mer än bara allmänna artighetsfraser om hur bekymrade de (Ukrainas allierade) är. I mina ögon rör det sig om handfasta och resoluta åtgärder riktade mot Ryssland, säger han.
Konflikten har pågått sedan Ryssland år 2014 annekterade Krimhalvön i strid med internationell rätt och ett krig bröt ut i östra delen av Ukraina, där regioner har brutit sig loss med ryskt stöd. Under hösten har läget förvärrats med omfattande rysk mobilisering i gränstrakterna, och bland annat USA har varnat för en regelrätt, nära förestående, invasion.
Kräver garantier från Nato
Från Moskva avfärdar man västvärldens larm. Samtidigt kräver man en ickeutvidgningsgaranti från Natos sida, för att förhindra att Ukraina går med i försvarsalliansen.
Såväl Ukraina som landets västallierade viftar bort den tanken.