Tågtrio med premiärministrar framme i Kiev

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar anlände sent på tisdagen med tåg till Ukrainas huvudstad Kiev för att träffa president Volodymyr Zelenskyj. Samtidigt avslutades tisdagens samtalsförsök mellan Ryssland och Ukraina – utan direkta resultat.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala är en av de tre europeiska premiärministrar som reser till Kiev. Arkivbild.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala är en av de tre europeiska premiärministrar som reser till Kiev. Arkivbild.

Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

Ukraina2022-03-15 10:08

Premiärministrarnas resa, uppenbarligen farlig, har väckt viss förvåning. Trion, med Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, Polens regeringschef Mateusz Morawiecki och Sloveniens premiärminister Janez Jansa, bestämde sig för tåg då flyg eller helikopter är omöjligt. En bilresa tar runt sju timmar från gränsen till huvudstaden.

De tre har meddelat EU om resan. Enligt uppgifter till bland annat BBC så har trion inget formellt mandat från EU, vars rådsordförande Charles Michel påpekade "säkerhetsrisker" med resan.

Ankomsten meddelades av Polens premiärminister Morawiecki på sociala medier. Med på resan är även Jaroslaw Kaczynski, det i Polen styrande partiet Lag och Rättvisas informelle ledare.

Mänskliga sköldar

Betydelsen av besöken är svår att bedöma.

– Man undrar om tanken är att det ska vara svårare att bomba Kiev om regeringschefer är närvarande i staden. Det har inga folkrättsliga implikationer egentligen. Områdesbombningar av stadskärnor är förbjudna om de är inte riktade mot militära mål, konstaterar Ove Bring som är professor emeritus i folkrätt.

– Ryssarna bombar urskillningslöst emellanåt, jag tror att risken är stor att de fortsätter med det även om tre toppolitiker befinner sig där. Men kanske vill de tre fungera som mänskliga sköldar, fortsätter Bring. Han konstaterar samtidigt att besöket är en solidaritetshandling.

Förutom president Zelenskyj ska delegationen även träffa Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.

"Målet med besöket är att uttrycka EU:s otvetydiga stöd för Ukraina, dess frihet och oberoende, och att presentera ett brett stödpaket för den ukrainska staten och samhället", meddelade den polska regeringen inför resan.

"Betydande motsättningar"

På måndagen hölls en fjärde samtalsrunda mellan de stridande parterna Ryssland och Ukraina och som slutade med en "teknisk paus". Samtalen fortsatte under tisdagen via videolänk.

Sent på kvällen meddelade Kievs förhandlare att det råder "betydande motsättningar", skriver AFP.

– Vi fortsätter i morgon. Det är mycket svåra och tröga förhandlingsprocess. Men det finns nog möjligheter för kompromisser, skrev Mytjajlo Podoljak på sociala medier.

Båda sidor antydde dock vissa framgångar eter förhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!