– Tack vare den här konferensen finns det nya åtaganden. Det är bistånd eller gåvor. Det är inte lån, säger Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna.
Dagens stora givarkonferens i Paris hölls med förhoppningen att samla in miljoner till återuppbyggandet av Ukrainas raserade infrastruktur. Över 40 länder och internationella organisationer samlades för att se till att ukrainarna tar sig igenom vintern varma och mätta.
Frankrikes president Emmanuel Macron sade inför dagen att konferensen syftar till att hjälpa det ukrainska folket genom vintern. Den senaste tidens ryska attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur – som Macron kallar "fega krigsbrott" – har lämnat miljoner människor i mörker och kyla. Arrangörerna hoppades också skicka ett budskap till Kreml om att det internationella samfundet inte överger Ukraina.
Svenskt miljonstöd
Sverige var bland de första länderna att utlova mer ekonomiskt stöd under konferensen. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) utlovade 600 miljoner kronor som ska skänkas via Världsbanken.
– Vi behöver göra allt vi kan för att förbättra situationen i Ukraina och också hjälpa dem att kämpa mot de ryska angriparna, sade Forssell i Paris.
Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko, som också medverkade vid konferensen, höjde inför tisdagen tonläget vad gäller säkerheten vid landets kärnkraftverk.
Kriget i Ukraina har tvingat världen att omvärdera hur man ser på säkerheten vid kärnkraftverk sedan Ryssland tog kontroll över kärnkraftverket i Zaporizjzja, hävdade ministern.
Samtal avstannade
Trots att västmakterna och FN:s atomenergiorgan IAEA har slagit larm vad gäller säkerheten vid anläggningen, som har sex kärnreaktorer, har samtal som syftar till att demilitarisera området avstannat.
– Ingen väntade sig att man skulle kunna lägra ett kärnkraftverk. Den här situationen tvingar oss absolut att ompröva vad vi ska göra ur säkerhetssynpunkt, sade Halusjtjenko.
Sedan Zaporizjzja intogs har ryska styrkor fortsatt att beskjuta kraftledningar som förbinder anläggningen med Ukrainas energinät, enligt energiministern.
I samband med tisdagens givarkonferens säger premiärminister Denys Sjmyhal att IAEA gått med på att permanent stationera personal vid Ukrainas kärnkraftverk, däribland Zaporizjzja, i ett försök att garantera säkerheten vid anläggningarna.