Tiotusentals ukrainska män vill undkomma krig

Smygande genom mörkret, eller simmande i farliga floder. Över 20 000 ukrainska män som försökt fly landet har upptäckts – och nästan lika många uppges ha lyckats ta sig över den ukrainska gränsen för att undvika att behöva kriga.

Ukrainska soldater under utbildning i Ukraina. Arkivbild.

Ukrainska soldater under utbildning i Ukraina. Arkivbild.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-11-17 18:48

Efter Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 förbjöds de flesta ukrainska män mellan 18 och 60 år att lämna landet. Men enligt siffror som BBC tagit fram har över 19 700 män olagligt tagit sig in i länderna Rumänien, Moldavien, Polen, Ungern och Slovakien mellan februari 2022 och den 31 augusti 2023.

Det är svårt att veta vad männen som lyckats fly har gjort för att passera gränsen, men däremot går det att säga mer om hur de över 21 100 män som ukrainska myndigheter kunnat stoppa från att lämna landet har gått tillväga. Enligt ukrainska myndigheter har de flesta försökt gå eller simma över gränsen, medan resten har försökt ta sig ut med handlingar som till exempel angett påhittade sjukdomar.

Jörgen Elfving, överstelöjtnant, är inte förvånad över uppgifterna om att ukrainska män vill lämna landet. Förutom rädslan att bli dödad eller sårad kan även familj- och studieskäl ligga bakom att männen vill undvika att bli inkallade i kriget.

Knapphändigt från Ukraina

– Totalt 40 000 ska ställas i relation till hur många som lämnade Ryssland under den partiella mobiliseringen i september förra året. Det finns uppgifter om att det var 700 000 som lämnade Ryssland, säger Elfving.

Från ukrainskt håll har det varit knapphändiga uppgifter om ukrainska män som inte vill vara med i kriget, medan ryska källor har lyft sådana uppgifter som en del av informationskriget.

Fedir Venislavskyj, som är presidentens representant i parlamentet i Ukraina, säger enligt BBC att antalet män som lämnat eller försökt lämna landet inte påverkat Ukrainas krigsinsats.

Elfving bedömer ändå att den ukrainska ledningen betraktar det som ett problem.

– De här uppgifterna är inte smickrande för den ukrainska sidan. Min uppfattning är att man försöker tona ned det här, säger Jörgen Elfving.

"Kan tycka de är fegisar"

Det är svårt att bedöma hur rapporterna om de tiotusentals män som vill lämna Ukraina tas emot på hemmaplan.

– Å ena sidan kan det vara de som reagerar mycket starkt på det här och anser att det här är fegisar och fosterlandsförrädare. Men sedan kan det ju också påverka så att det blir en negativ stämning i Ukraina och att motståndsviljan sjunker.

Och det är flera olika faktorer som kan påverka hur den ukrainska motståndsviljan utvecklas framöver.

– Vi har omvärldens stöd till Ukraina, vi har hur det går på stridsfältet, om det är som så att vi framför oss finner ryska framgångar, då är det möjligt att antalet som försöker lämna ökar, säger Elfving.

– Å andra sidan om man från ukrainsk sida når substantiella framgångar i kriget kan det gå åt andra hållet, att den här strömmen av män som lämnar Ukraina minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!