Två miljarder dollar i lån till företag i Ukraina

Privata företag i Ukraina kommer att beviljas två miljarder dollar, motsvarande omkring drygt 20 miljarder kronor, i lån arrangerade av Internationella finansieringsbolaget (IFC).

Lånet på två miljarder ska gå till att bygga upp Ukrainas jordbruk och andra viktiga industrier. Arkivbild.

Lånet på två miljarder ska gå till att bygga upp Ukrainas jordbruk och andra viktiga industrier. Arkivbild.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Ukraina2022-12-16 23:13

Lånet ska finansiera återuppbyggnaden av Ukrainas jordbruk och andra industrier som lidit stora förluster till följd av Rysslands krig mot landet.

Lånet skiljer sig från de miljarder som Ukraina har fått i anslag och andra former av obunden hjälp, eftersom det här måste betalas tillbaka.

Sedan Ryssland i februari inledde sin fullskaliga invasion har åtminstone fem miljoner jobb i Ukraina gått om intet, enligt landets finansdepartementet. Ukrainas centralbank uppskattar att elva procent av företagen hade stängt i september och mer än hälften fungerade med begränsad kapacitet.

Det blir allt viktigare för Ukrainas privata sektor att få lån eftersom finansdepartementet kommer få kämpa de kommande åren för att klara av det växande budgetunderskottet.

IFC är en del av Världsbanken och är en internationell finansinstitution vars uppgift är att främja utvecklingsländers privata sektorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!