Tyskland vänder – skickar vapen till Ukraina

I en helomvändning mot tidigare hållning skickar Tyskland vapen till Ukraina.
–I rådande situation är det vår plikt, säger förbundskansler Olaf Scholz.

Tyskland förbundskansler Olaf Scholz under lördagen.

Tyskland förbundskansler Olaf Scholz under lördagen.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ukraina2022-02-26 20:35

Efter Rysslands invasion i Ukraina har flera länder uppgett att de är beredda att ge Ukraina bistånd i form av vapenleveranser.

På lördagen meddelade Tyskland, som tidigare sagt tvärt nej till vapenleveranser med hänvisning till landets mörka förflutna, att även de har gått med på att skicka vapen.

Det handlar enligt förbundskansler Olaf Scholz om 1 000 pansarvärnsrobotar och 500 luftvärnsrobotar av modellen Stinger. Vapnen ska levereras "så fort som möjligt".

"Det ryska anfallet är en vändpunkt. I rådande situation är det vår plikt att hjälpa Ukraina och dess försvar mot Vladimir Putins invasionsarmé så mycket vi kan", skriver Scholz på Twitter.

"Fortsätt så"

Tyskland godkänner även att Estland skickar Sovjettillverkade haubitsar som tidigare har tillhört Östtyskland, artilleripjäser som Tyskland i tisdags satte sig emot skulle skickas till Ukraina.

"Fortsätt så", skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter med riktning Tyskland efter beskedet.

Trafikminister Volker Wissing meddelade på Twitter senare under kvällen att Tyskland stödjer andra EU-länders beslut att stänga luftrummet för ryska flygplan och att även Tyskland förbereder ett sådant beslut. Bulgarien, Polen och Tjeckien har stängt sitt luftrum, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien och Slovenien kommer även de göra så.

Tyska Lufthansa uppger enligt nyhetsbyrån AFP att flygbolaget kommer att stoppa alla flyg till Ryssland och sluta flyga över landet de kommande sju dagarna.

Hjälp från många håll

Även Frankrike ska skicka militär materiel, uppger Élyséepalatset på lördagskvällen. Exakt vad är inte offentliggjort.

Frankrike ska enligt ett skriftligt uttalande även på egen hand införa sanktioner, eller nationella åtgärder, för att frysa ryska tillgångar i landet. Landet ska också trappa upp kampen mot rysk propaganda och desinformation.

– Det här kriget kommer att pågå länge och alla kriser som följer i dess spår kommer att få långvariga konsekvenser, varnade Macron enligt AFP på lördagsmorgonen.

Tidigare beslutade USA att skjuta till ytterligare motsvarande 3,2 miljarder kronor för att stödja den ukrainska försvarsinsatsen. Storbritannien har också lovat militär hjälp.

Andra länder som skickar vapen och militär utrustning är Belgien, Nederländerna och Tjeckien. Sistnämnda landet skickar bland annat 30 000 pistoler, 3 000 maskingevär och en miljon patroner.

Norge kan skicka materiel

Även Norge överväger att skicka militär utrustning till Ukraina.

— Vi ska gå igenom de listor Ukraina har gett oss över vilken sorts försvarsmateriel de behöver och se om det finns något Norge kan bidra med, säger statsminister Jonas Gahr Støre till NTB.

Han betonar att det inte handlar om vapen.

Efter ett beslut i stortinget 1959 har Norge inte sålt eller skickat vapen och ammunition till länder och områden som befinner sig i krig, eller riskerar att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!