Ukraina: EU:s långsamhet kostar liv

Ännu mera luftvärn står i centrum när länderna som stödjer Ukraina diskuterar sin militära hjälp till Kiev. Ukraina kritiserar samtidigt långsamma stödbeslut i EU.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid fredagens stödmöte för Ukraina på Ramstein-basen i Tyskland.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid fredagens stödmöte för Ukraina på Ramstein-basen i Tyskland.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Ukraina2023-04-21 11:22

Ända sedan Ryssland inledde sin förnyade attack på Ukraina i februari i fjol har den USA-ledda "kontaktgruppen för Ukrainas försvar" regelbundet träffats för att samordna sin hjälp till Kiev.

På fredagen var det dags igen, med företrädare för ett 50-tal länder på plats på flygbasen Ramstein i Tyskland.

– På några få månader har gruppen levererat mer än 230 stridsvagnar och 1 550 bepansrade fordon till stöd för nio nya brigader, stoltserar USA:s försvarsminister Lloyd Austin på sin presskonferens efteråt.

Pilotutbildning?

Enligt USA:s försvarschef Mark Milley var temat för dagen framför allt "luftförsvar, luftförsvar och luftförsvar".

Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen hoppas på beslut om att dra igång en pilotutbildning, "före sommarsemestern".

– Jag har lagt kraft i dag på att tala med kollegor om möjligheten att samarbeta om omskolning av ukrainska piloter från att flyga (sovjetiska) Mig till (amerikanska) F-16. Det är något vi måste jobba vidare med, säger Lund Poulsen till nyhetsbyrån Ritzau efter mötet.

Mark Milley betonar dock att stridsflyg inte är enda sättet för någon att få kontroll över luftrummet.

– Det kan göras på flera sätt och det mest kostnadseffektiva och snabbaste sättet just nu för Ukraina är genom luftvärn. Det tar lång tid att utbilda piloter. Att ta det ukrainska flygvapnet från var det står i dag till att kunna matcha det ryska kräver betydande insatser från många länder, konstaterar Milley.

Oenigt i EU

Parallellt har medlemsländerna i EU fortfarande inte kunnat enas fullt ut om sina löften att snabbt ordna ammunition till Ukraina. Beslut om att leverera främst artillerigranater till ett värde av en miljard euro är visserligen klappat och klart, men fortfarande saknas formellt klartecken om den gemensamma upphandling av ammunition som också utlovats.

Oenigheten beror framför allt på att ett antal länder, med Frankrike i spetsen, endast vill upphandla ammunition inom EU.

Det skapar irritation i Kiev.

"EU:s oförmåga att driva igenom sitt eget beslut om gemensam upphandling av ammunition är frustrerande. För Ukraina kan kostnaden för oförmågan mätas i människoliv", skriver utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Inom EU finns dock hopp om en lösning senast till onsdag i nästa vecka.

Fakta: Ramsteingruppen

I mars 2022 hölls det första mötet inom en USA-ledd frivillig koalition av länder som hjälper Ukraina militärt. Det formella namnet är Kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

Totalt deltar ett 50-tal länder, med Natomedlemmarna som kärna. Även Sverige är med och representeras på fredagens möte av försvarsminister Pål Jonson (M).

Enligt mötesledaren, USA:s försvarsminister Lloyd Austin, har länderna i gruppen sedan i fjol hjälpt Ukraina med vapen och annat till ett värde av 55 miljarder USA-dollar – 567 miljarder svenska kronor. Två tredjedelar av hjälpen har kommit från USA.

Eftersom ländernas första möte hölls på Natoflygbasen Ramstein utanför Kaiserslautern i sydvästra Tyskland kallas man informellt för "Ramsteingruppen".

Flygbasen stavas för övrigt med ett m, till skillnad mot det tyska rockbandet Rammstein, som visserligen hämtade sitt namn från en katastrofal flyguppvisning på basen år 1988 – men sedan stavade fel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!