Knappt två miljoner människor har lämnat huvudstaden Kiev, som i fjol hade en befolkning på cirka 3,5 miljoner, rapporterar AFP.
Trots det brutala kriget bedömer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ändå att Rysslands Vladimir Putin till slut kommer till förhandlingsbordet.
– Jag tror att han ser att vi är starka, sade Zelenskyj till den amerikansk-kanadensiska nyhetssajten Vice på onsdagen.
– Det gör han. Vi behöver bara lite tid.
Förtvivlat i Mariupol
Men tid är det ont om i krigets Ukraina. Mariupol i sydöstra Ukraina är under rysk belägring sedan nio dygn tillbaka. Hittills har minst 1 207 civila mist livet i staden, enligt stadens borgmästare Vadym Bojtjenko. Liksom många andra uppgifter går siffran inte att bekräfta oberoende.
Staden är hem för runt 450 000 människor, men saknar el, värme och vatten efter de ryska angreppen. Hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat och många smälter snö för att kunna dricka.
I attacken i staden i onsdags mot ett mödravårdssjukhus krävdes minst tre liv, en av dem en liten flicka, uppger de lokala myndigheterna. Antalet skadade anges till 17. Många av de skadade rapporterades ha fastnat under bråte i raserade byggnader.
Enligt Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Vereshchuk öppnades sju så kallade humanitära korridorer för civila i landet under torsdagen – men inte en enda människa hade under dagen möjlighet att ta sig ur Mariupol, skriver The Guardian.
Enligt det ukrainska parlamentets talesperson för frågor som rör mänskliga rättigheter Ljudmyla Denisova har minst 71 barn mist livet till följd av kriget, skriver nyhetsbyrån AFP.
Vad är detta för land?
– Ett barnsjukhus. Ett mödravårdsjukhus. Hur utgjorde de ett hot mot Ryska federationen? frågade Zelenskyj på ryska i den (dagliga) videorapport han lämnade i onsdags kväll.
– Vad är detta för land, Ryska federationen, som hyser rädsla för sjukhus, rädsla för mödravård, och förstör dem?
FN uppgav på torsdagen att ytterligare två mödravårdssjukhus på andra håll i landet också attackerats under kriget.
Från västvärldens ledare har sjukhusattacken i Mariupol fördömts unisont.
Bland dem Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som på torsdagen sade att den "barbariska" ryska regimen ägnade sig åt beprövade knep för att lägga grunden för att kunna använda kemiska vapen i Ukraina.
FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att över 2,3 miljoner miljoner människor har flytt från Ukraina sedan kriget startade, varav över en miljon är barn.