Ukraina manar till lugn efter larm om terrorhot

Den ukrainska regeringen tonar ned president Volodymyr Zelenskyjs uttalande om ett ryskt terrorhot: "Få inte panik!" uppmanar landets hälsodepartement.

Den ukrainska regeringen tonar ned Zelenskyjs uttalande. Arkivbild.

Den ukrainska regeringen tonar ned Zelenskyjs uttalande. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ukraina2023-06-23 18:01

Den ukrainska regeringens uppmaning till folket att inte gripas av panik eller hamstra jodtabletter kommer sedan Zelenskyj sagt att Ryssland planerar att iscensätta en "terrorattack" vid det stora kärnkraftverket i Zaporizjzja.

"Läs och dela men få inte panik! Spela inte fiendens spel. President Zelenskyj säger inget nytt", hette det i ett uttalande från hälsodepartementet i torsdags.

Volodymyr Zelenskyj hänvisade till ukrainska underrättelseuppgifter, som sägs göra gällande att Ryssland kommer att låta radioaktiv strålning slippa ut från kärnkraftverket.

Uppgifterna är svåra att verifiera för tredje part, men den ukrainske presidenten säger sig ha delat med sig av dem till alla landets allierade.

Enligt AFP har efterfrågan på jodtabletter ökat på apoteken i Kiev.

– Det är ingen panik, men alla är försiktiga, säger Maria Duler, en 21-årig apotekanställd.

Kärnkraftverket ligger i staden Enerhodar vid med floden Dnepr i den ockuperade delen av länet Zaporizjzja. Det är ett av världens största kärnkraftverk och har gång på gång hamnat i skottlinjen under Rysslands fullskaliga anfallskrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!