Ukraina: Rysk attack mot stad vid kärnkraftverk

IAEA:s inspektionsgrupp har anlänt till staden Zaporizjzja på sin väg till kärnkraftverket med samma namn. Samtidigt anklagar Ukraina Ryssland för att rikta nya attacker mot staden Enerhodar som ligger nära kärnkraftverket.

Satellitbild över kärnkraftverket Zaporizjzja tagen 28 augusti.

Satellitbild över kärnkraftverket Zaporizjzja tagen 28 augusti.

Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Ukraina2022-08-31 07:09

IAEA:s inspektionsgrupp har nått sin första anhalt på vägen mot kärnkraftverket Zaporizjzja. På onsdag eftermiddag anlände inspektörerna till staden med samma namn.

– Mitt uppdrag är att förebygga en kärnkraftsolycka och se till att Europas största kärnkraftverk står kvar och skyddas, säger IAEA-chefen Rafael Grossi i staden Zaporizjzja på onsdagseftermiddagen, dit inspektörerna fått eskort av vita FN-bilar.

Han och hans grupp hade då övernattat i Kiev och var ivriga att få komma till kärnkraftverket.

– Vi är äntligen på väg efter sex månaders ansträngningar. IAEA åker nu till Zaporizjzja, sade Grossi inför avfärden från Kiev.

De 14 personerna i gruppen ska inspektera anläggningen vid Dnepr i södra delen av landet och kommer att stanna där i några dagar. De räknar med att kunna inleda inspektionerna på torsdagsmorgonen och sedan avlägga en rapport.

"Farliga provokationer"

Ryska styrkor har kontrollerat området där anläggningen ligger sedan kort efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari och beskjutningen där har varit hård de senaste dagarna. Både Ukraina och Ryssland anklagar motparten för att bland annat avfyra granater mot kärnkraftverket.

Bara timmar efter att IAEA:s inspektionsgrupp begett sig mot Zaporizjzja för att inspektera anläggningen anklagade Ukraina Ryssland för att rikta nya attacker mot staden Enerhodar som ligger intill kärnkraftverket. En av attackerna träffade stadshusets byggnad, enligt borgmästaren som publicerat bilder på sin Telegramkanal som visar byggnadens skador.

– De här provokationerna är farliga, säger Evhen Jevtusjenko, chef över Nikopol militärdistriktsadministration, vilken ligger vid norra banken av floden Dnepr, mittemot Enerhodar.

Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom attacken. Ukraina anklagar samtidigt Ryssland för granatattacker i området, och att dessa hotar IAEA:s personal.

"De ryska ockupationsstyrkorna måste sluta beskjuta de korridorer IAEA-delegationen använder och inte obstruera deras arbete vid kraftverket", skriver Oleg Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, på Facebook.

"På väg till en krigszon"

Rafael Grossi sade dock i Kiev tidigt på onsdagen att hans grupp fått garantier om att de inte ska befinna sig i fara.

– Vi är på väg in i en krigszon, vi är på väg in i ockuperat område och det kräver explicita garantier, inte bara från Ryssland utan även från Ukraina, och det har vi fått, sade han.

President Volodymyr Zelenskyj träffade representanterna från IAEA i tisdags för att diskutera läget vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

– Vi vill att IAEA:s delegation ska nå kärnkraftverket för att kunna göra allt som står till buds för att undvika faror, sade Zelenskyj i ett videoinspelat uttalande.

IAEA-chefen Rafael Grossi talar till pressen tidigt på onsdag morgon.
IAEA-chefen Rafael Grossi talar till pressen tidigt på onsdag morgon.
Zaporizjzjas kärnkraftverk

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!