Ukraina: ryska angrepp hotar åter elförsörjning

Ukrainare måste ånyo förbereda sig för en hård vinter då Ryssland befaras utöka attackerna mot energiverk och bränsledepåer. Varningen kommer från Volodymyr Zelenskyj på söndagen i presidentens dagliga meddelande till nationen.

Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko leder en delegation i USA. Arkivbild.

Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko leder en delegation i USA. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ukraina2023-11-12 22:04

Förra vintern genomförde angriparen Ryssland återkommande och massiva attacker mot energiförsörjningen i hela Ukraina. Konsekvenserna var förödande för civilbefolkningen som kunde bli utan el eller värme i långa perioder – ofta när temperaturen var under noll.

– Vi måste förbereda oss på möjligheten att fienden kanske utökar antalet attacker med drönare och raketer mot vår infrastruktur, sade Zelenskyj.

Han konstaterade att förra vinterns umbäranden lett till ett förstärkt luftförsvar och förbättrad infrastruktur.

– All vår uppmärksamhet måste riktas mot vårt försvar, på allt det som Ukraina kan göra för att underlätta för vårt folk att ta sig igenom vintern – och förbättra möjligheterna för våra styrkor.

I försvaret av Ukrainas luftrum ingår robotsystem som det amerikanska Patriot, men Zelenskyj konstaterade att luftvärnet ännu inte skyddade hela Ukraina och att det behöver förbättras.

Presidentens varning publicerades strax efter det att hans rådgivare Andrij Jermak meddelat att en ukrainsk delegation anlänt till Washington DC för möten med motparter om frågor som rör "en förstärkning av Ukrainas försvar".

– Vi ska ha möten med Vita huset, kongressen, tankesmedjor och enskilda organisationer, sade Jermak när han anlände.

Den ukrainska delegationen leds av Julia Svyrydenko som är förste vice premiärminister i Ukraina sedan 2021 och tillika handelsminister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!