Ukraina ser hot om ny rysk offensiv i norr

Ukraina ser ett växande hot från norr när ryska styrkor samlas i grannlandet Belarus. –Den aggressiva retoriken från det militärpolitiska ledarskapet i Ryssland och Belarus intensifieras, säger Oleksij Hromov vid den ukrainska militärledningen.

Ukraina ser ett ökat ryskt hot i den norra delen av landet där huvudstaden Kiev ligger. Här syns resultatet av en rysk drönarattack i Kiev i måndags.

Ukraina ser ett ökat ryskt hot i den norra delen av landet där huvudstaden Kiev ligger. Här syns resultatet av en rysk drönarattack i Kiev i måndags.

Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Ukraina2022-10-20 05:45

Uttalandet kommer efter att Belarus och Ryssland i förra veckan meddelat att man utökar det militära samarbetet genom att mobilisera ett gemensamt förband. Styrkan ska enligt den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko användas i självförsvarssyfte.

För Ukraina innebär det ett ökat hot från Ryssland i norr.

– Hotet om att de ryska väpnade styrkorna återupptar offensiven i fronten i norr växer, säger Oleksij Hromov, biträdande chef för den ukrainska generalstaben, till journalister, rapporterar AFP.

Efter att Ryssland misslyckades att inta den ukrainska huvudstaden Kiev i början av storinvasionen har de hårdaste striderna utspelats i östra och södra Ukraina.

En ny rysk offensiv i norra Ukraina skulle kunna syfta till att skära av det viktiga flödet av vapen och utrustning som kommer från väst via länder som Polen, enligt Hromov.

Belarus uppgav i måndags att runt 9 000 ryska soldater och omkring 170 stridsvagnar ska stationeras i landet som del av den nya styrkan.

Civila flyttas i Cherson

I södra Ukraina fortsätter den ukrainska framryckningen i Chersonregionen.

Ryssland har inlett vad man kallar evakueringar från storstaden Cherson. Under den kommande veckan ska 10 000 civila om dagen "omlokaliseras" från den ena sidan av floden Dnepr – som delar Cherson – till den andra sidan där Ryssland har tydligare kontroll. Även ockupationsstyrets ledning kommer att dra sig tillbaka.

General Sergej Surovikin, som sedan knappt två veckor har högsta operativa befäl över den ryska krigsinsatsen, medger i en intervju med den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass att läget i Chersonregionen är spänt och svårt.

– Vi kommer att agera medvetet och vid rätt tillfälle, utan att utesluta svåra åtgärder, säger han.

Surovikin uttrycker förväntningar om ett storskaligt ukrainskt anfall i närtid. Ryssarna beskriver det som att Chersons invånare evakueras av humanitära skäl, men anklagas för att tvångsdeportera ukrainare längre in på ockuperad mark eller rentav till Ryssland. Ukraina uppmanar invånare att vägra följa med.

Analys: Har lärt sig av misstag

Ryssland lägger fram vinklad information för att rättfärdiga en stor och planerad reträtt, bedömer den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW).

"Rysslands militära ledning har uppenbarligen lärt sig av tidigare informationsmisstag och operativa misstag under den nyliga ukrainska motoffensiven i Charkivregionen", skriver ISW i sin senaste rapport om krigets utveckling.

Således försöker ryssarna antagligen redan nu mildra konsekvenserna av att inte kunna stå emot ännu en ukrainsk framryckning, fortsätter analysen.

Ryssland hävdar också utan vidare hänvisning att Ukraina smider planer på en attack mot ett vattenkraftverk uppströms i floden Dnepr, vilket sannolikt skulle orsaka stora översvämningar i Cherson.

ISW ser det som ett möjligt villospår – för att Ryssland själva skulle kunna anfalla kraftverket och skylla på Ukraina.

En ukrainsk soldat ser sig omkring i en skyttegrav som ryska soldater har övergivit i ett område i Chersonregionen. Bilden togs i onsdags.
En ukrainsk soldat ser sig omkring i en skyttegrav som ryska soldater har övergivit i ett område i Chersonregionen. Bilden togs i onsdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!