Ukraina: Som att spotta oss i ansiktet

HÄll tyst, frÀser Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till dem som kritiserar den lÄngsamma motoffensiven. FrÄn EU ber han om bÄde vapen och ambulanser.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talar till journalister i Toledo, tillsammans med Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talar till journalister i Toledo, tillsammans med Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

Foto: Andrea Comas/AP/TT

Ukraina2023-08-31 13:18

Efter att ha trÀffat EU-lÀndernas utrikesministrar vid deras möte i spanska Toledo pÄ torsdagen frÀser Kuleba till ordentligt pÄ en frÄga om takten i den pÄgÄende offensiven.

– Att kritisera den lĂ„ngsamma takten i offensiven Ă€r det samma som att spotta i ansiktet pĂ„ de ukrainska soldater som offrar sina liv varje dag, sĂ€ger Kuleba.

– Jag skulle rekommendera alla kritiker att hĂ„lla tyst, komma till Ukraina och sjĂ€lva försöka befria en kvadratcentimeter, sĂ€ger utrikesministern.

Inne pĂ„ sjĂ€lva mötet konstaterar Kuleba att det var sĂ€rskilt lĂ€mpligt att be om mer vapen, eftersom mötet hĂ„lls i en gammal vapenfabrik som nu förvandlats till universitetslokal. Men han har ocksĂ„ sĂ€rskilda hjĂ€lpönskemĂ„l till de lĂ€nder som fortsatt inte vill skicka vapen till Ukraina, exempelvis Irland och Österrike.

– ÖvervĂ€g gĂ€rna bepansrade ambulanser för att evakuera skadade soldater frĂ„n slagfĂ€lten. Det finns det vĂ€ldigt stort behov av, sĂ€ger Kuleba i Toledo.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!