– Vi förväntar oss en spannmålsskörd på runt 65-66 miljoner ton, säger Sergij Ivashtjenko som leder Ukrainas branschorganisation för spannmålsbönder.
Det kan jämföras med fjolårets skörd som uppgick till 106 miljoner ton.
Bakgrunden till minskningen är förstås Rysslands anfallskrig. Bränslebristen som snabbt uppstod hindrade lantbrukare från att så. Dessutom blockerade Ryssland exporten av runt 20 miljoner ton spannmål från ukrainska hamnar, vilket innebar strypt ekonomi för producenterna.
– Det, och självklart kriget, innebar att bönder inte hade tillräckligt med pengar för att köpa gödsel. Deras skördar minskade, säger Sergij Ivashtjenko.
Spannmålsexporten kunde återupptas i somras sedan FN och Turkiet hjälpt till att förhandla fram ett avtal mellan Ryssland och Ukraina.
– Men ockupationen av flera regioner, strider på fälten och förstörelsen av infrastruktur påverkade ändå produktionen, säger Sergij Ivashtjenko.
– Normalt sår vi spannmål på runt 25 miljoner hektar. I år har vi bara skördat 18-19 miljoner hektar.
Exportavtalet förlängdes i november med 120 dagar, efter intensiva förhandlingar med Ryssland som temporärt drog sig ur överenskommelsen.
Ukraina och Ryssland står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten och spannmålsavtalet har spelat en viktig roll i att lindra den globala livsmedelskrisen som följt Rysslands angrepp på Ukraina.