Ukraina: Tre döda i hjälpbåt efter rysk attack

Tre människor har dödats och tio skadats efter att rysk artillerield träffat en räddningsbåt som undsatte offer för veckans dammkatastrof. Uppgiften kommer från den ukrainske guvernören i regionen Cherson.

Här inleds den värsta miljökatastrofen i Ukraina sedan Tjernobyl 1986. Den 6 juni brast jättedammen Kachovka av inte helt klarlagda skäl. Arkivbild.

Här inleds den värsta miljökatastrofen i Ukraina sedan Tjernobyl 1986. Den 6 juni brast jättedammen Kachovka av inte helt klarlagda skäl. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ukraina2023-06-11 16:29

Räddningsbåten evakuerade översvämningsdrabbade, enligt guvernör Oleksandr Prokudin.

Hittills saknas 35 personer, varav sju barn, efter dammkatastrofen i södra Ukraina tidigare i veckan.

Enligt Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko är 77 städer och byar översvämmade i regionerna Cherson och Mykolajiv.

Utöver de tre dödsoffer som rapporterades tidigt på söndagskvällen har fem döda konstaterats i Cherson och en i Mykolajiv. Runt 3 700 personer har evakuerats i de två regionerna, informerar ministern vidare.

De utforsande vattenmassorna från den kollapsade dammen Kachovka har orsakat den värsta miljökatastrofen i landet sedan Tjernobyl 1986, konstaterar Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin:

– Så vi utreder inte bara ett krigsbrott utan också ekocid (miljömord).

– Situationen är mycket komplicerad, säger Andrihj Kostin som tillsammans med representanter för Internationella brottmålsdomstolen i Haag har besökt översvämmade områden.

Flera miljöfarliga anläggningar, som oljeterminaler och soptippar, ligger under vatten, enligt riksåklagaren. Samt minst tre kyrkogårdar.

Uppskattningsvis 450 ton turbinolja har läckt ut i floden Dnepr och i Svarta havet, fortsätter Andrij Kostin.

Ukraina anklagar Ryssland för att den 6 juni ha sprängt dammväggen. Från Moskva kommer motanklagelsen att ukrainarna själva ligger bakom sabotaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!