Ukraina välkomnar toppmötet: "Positivt"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj benämner toppmötet mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin som "positivt". Biden å sin sida är dock tydlig med att det inte är aktuellt att sända amerikanska soldater till Ukraina som inte är medlem i Nato.

USA:s president Joe Biden under det digitala toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin. Bilden är distribuerad av Vita huset.

USA:s president Joe Biden under det digitala toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin. Bilden är distribuerad av Vita huset.

Foto: Adam Schultz/Vita huset/AP/TT

Ukraina2021-12-08 14:47

– Jag tycker att det är positivt att USA:s president och Rysslands president har talats vid, sade Zelenskyj i en kort första kommentar på onsdagen, dagen efter det digitala toppmötet.

Zelenskyj konstaterade samtidigt att det var en styrka att USA alltid har stött Ukraina och landets "suveränitet och oberoende".

– Men det viktigaste är att vi nu faktiskt ser en personlig reaktion från president Biden och hans personliga roll för att lösa konflikten, fortsatte den ukrainska presidenten med tillägget att han kommer att kunna uttala sig mer utförligt under torsdagen då han också ska tala med Biden.

Avskräckande och avkylande

Tidigare under dagen uttalade sig också Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba mer om toppmötet, som var det första på högsta nivå sedan Putin och Biden träffades i Genève i somras.

Dmytro Kuleba bedömde att samtalet fungerade både avskräckande och avkylande.

Samtidigt vill Kuleba nu att omvärlden, som ett svar på det ryska kravet på en ickeutvidgningsgaranti från Natos sida, kommer med en kraftfull markering som avhåller Ryssland från ytterligare aggressioner.

Så sent som i tisdags varnade Biden Putin för att västvärlden kommer att införa omfattande ekonomiska sanktioner mot Ryssland om landet skulle trappa upp konflikten eller till och med genomföra en regelrätt invasion.

Biden: Inga soldater till Ukraina

Få bedömare tror att USA eller Nato planerar att svara militärt, och så sent som under onsdagen sade Biden själv att "det inte fanns på kartan" att sända amerikanska soldater till Ukraina för att försvara landet mot Ryssland.

"Vi har moraliska och rättsliga åtaganden gentemot våra allierade inom Nato under artikel 5 (löftet att försvara varandra red.anm). Det är ett otänkbart åtagande. Det åtagandet är inte utvidgat till Ukraina".

Tidigare, innan Bidens uttalande, konstaterade Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet (UI), att eventuella sanktioner ändå skulle kunna svida.

– Det är uppenbart att USA är berett att gå väldigt långt. Det kan röra sig om långtgående ekonomiska sanktioner som skulle isolera Ryssland från det internationella telekommunikationsnätverket för finansiella transaktioner (Swift), valutahantering, och så vidare. Samtidigt är det uppenbart att USA inte är berett att gå i krig för Ukraina eftersom man inte har formella förpliktelser att göra det, säger han.

Hoppas på garantier

Från ryskt håll ses det som viktigt att upprätthålla dialogen på presidentnivå, enligt Hedenskog, som också tror att man i Moskva hoppas att USA och Nato faktiskt ska gå med på bindande löften om att inte expandera österut genom att tillåta Ukraina att bli medlem i försvarsalliansen, något Biden enligt honom inte kan göra.

Att Ukrainas president Zelenskyj kommer att tala med Biden först på torsdag, är något uppseendeväckande, anser Hedenskog.

– Det är lite suspekt, jag vet inte varför han inte kunde göra det i dag (onsdag), utan måste vänta nästan två dygn. Är det något budskap som är svårt som man måste förbereda ukrainarna på? spekulerar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!