Ukraina: Vi är öppna för samtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj manar Rysslands Vladimir Putin att sätta sig vid förhandlingsbordet. Samtidigt väljer Europarådet att tillfälligt utesluta Ryssland och OECD avbryter alla förhandlingar om ett ryskt medlemskap.

Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Foto: AP/TT

Ukraina2022-02-25 15:17

– Strider pågår över hela Ukraina. Låt oss sätta oss vid förhandlingsbordet för att få stopp på dödandet, säger den ukrainske presidenten i ett tal riktat till Putin, enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

– Jag vädjar ännu en gång.

Kreml uppger att Putin är redo att skicka en delegation till Minsk i Belarus för samtal, men att motparten inte var det.

Det är vi visst, säger Volodymyr Zelenskyj talesperson Sergij Nykyforov i ett uttalande på Facebook sent på fredagen, där han skriver att alla ryska uppgifter om att Ukraina vägrar förhandla är falska. "Ukraina har varit och fortsätter att vara öppet för samtal" om eldupphör och fred, skriver han och hävdar att parterna diskuterar om tid och plats för förhandlingarna.

"Just fortare dessa inleds, desto större chanser finns det för livet att återgå till det normala", skriver Nykyforov.

Ryssland: Lägg ned vapnen först

Tidigare på fredagen upprepade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kraven på att Ukraina ska sluta försvara sig och att Ryssland i så fall är redo att samtala.

– Vi är redo för förhandlingar när som helst, så snart Ukrainas beväpnade styrkor svarar på vårt krav och lägger ned sina vapen, sade Lavrov i ett tal.

Vladimir Putin uppmanade i ett tv-sänt tal den ukrainska armén att vända sig mot sina egna ledare och själva störta Zelenskyj och hans regering, med Putins ord "terrorister" och "ett gäng narkomaner och nynazister".

– Grip makten själva. Det skulle vara lättare för oss att komma överens, uppmanar han militären.

Utesluts från Europarådet

Europarådet markerade situationens allvar genom att tillfälligt utesluta Ryssland från den mellanstatliga europeiska samarbetsorganisationen. Beskedet kom genom ett uttalande på fredagseftermiddagen.

Huvuduppgifterna för rådet och dess 47 medlemsstater är att värna om och främja demokratifrågor och mänskliga rättigheter.

Även den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD markerar mot Ryssland. Förhandlingarna om ett eventuellt ryskt medlemskap är nu formellt avslutade, meddelar OECD i ett uttalande. Förhandlingarna har varit lagda på is sedan Ryssland annekterade Krim 2014, men kommer inte att återupptas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!