Ukrainas offensiv: "Kriget kan vinnas i år"

Ukrainas motoffensiv är ännu i sin inledningsfas. Utmaningen är att försöka bryta igenom de djupa ryska försvarslinjerna, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan. –Det finns en möjlighet, även om jag tror att den är liten, att vinna kriget i år och att det blir ett vapenstillestånd, säger han.

Ukrainska styrkor skjuter artilleri mot ryska ställningar i länet Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.

Ukrainska styrkor skjuter artilleri mot ryska ställningar i länet Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ukraina2023-06-17 06:00

Rysslands uppbyggnad av försvarslinjer har pågått i månader. Linjerna är djupa, befästa och innehåller minfält. De utgör ett stabilt försvar som försvårar för Ukraina, konstaterar Joakim Paasikivi, som undervisar i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Enligt en rapport från den amerikanska tankesmedjan CSIS handlar det om runt 100 mil på ukrainsk mark där skyttegravar, minfält, taggtråd, jordvallar och fordonshinder placerats ut.

Men den långa frontlinjen är också ett problem för Ryssland. Den öppnar för svaga punkter där Ukraina kan sätta in sina insatser.

– Man har inte möjlighet att täcka hela den här fronten med personal som ska skydda allt. Så det finns svagare punkter och det är det ukrainarna letar efter nu – eller kommer att skapa, säger Joakim Paasikivi.

Offensiven i en skarv

I nuläget bedömer han att offensiven befinner sig i en skarv mellan den inledande fasen – där man bland annat har börjat med artilleribeskjutning av viktiga mål – och nästa fas där man sätter in tunga brigader efter att ha hittat lämpliga platser för dem.

Han poängterar att Ukrainas planering för offensiven av naturliga orsaker inte har offentliggjorts, men att utvecklingen hittills ligger inom vad man kan förvänta sig. Dock har förväntningarna trissats upp när medier rapporterat brett om vikten av framgång och de politiska övervägandena om västligt stöd.

– Om man ser på det militärt med det bristande informationsläget så är utvecklingen ingenting som förvånar. Det hade varit bra om det hade gått fortare men det vore inte heller konstigt om det skulle gå långsammare. Det här ligger väl inom ramen för ett tänkt utfall, säger Paasikivi.

Kan bli avgörande

Om Ukraina misslyckas med sin offensiv, om landet kör fast och inte kommer igenom de ryska försvarslinjerna, väntar ett långvarigt ställningskrig. Men offensiven har potential att bli avgörande för hela kriget, påpekar Paasikivi.

– Jag tror att man kan vinna kriget i år såtillvida att man förändrar situationen på ett sådant sätt att ryssarna tydligt inser att deras "särskilda militära operation" aldrig kommer att lyckas. Det kan tvinga fram en ukrainsk seger som antingen innebär att ryssarna kommer fram till att de ska dra sig tillbaka, eller att Ukraina har ett bra avstamp inför nästa år, säger han.

– Det kan bli så att vi i efterhand kan se att det var den här offensiven som gjorde att kriget vanns.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi fotograferad på Försvarshögskolan.Arkivbild.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi fotograferad på Försvarshögskolan.Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!