Ukrainsk premiärattack med långdistansrobotar

Ukraina har anfallit två flygbaser långt in på ockuperad mark, enligt samstämmiga uppgifter. Attacken var den första med amerikanska långdistansrobotar, enligt en högt uppsatt amerikansk källa.

Hamnen i Berdjansk, som den såg ut i november 2018. Arkivbild.

Hamnen i Berdjansk, som den såg ut i november 2018. Arkivbild.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukraina2023-10-17 15:20

Robotanfallen skedde under natten till tisdag och bekräftades av den ukrainska militären på tisdagsförmiddagen. Det ena riktades mot ett flygfält vid Berdjansk, längs med Azovsjöns kust på den landremsa som Ryssland har ockuperat i södra Ukraina. Det andra mot ett flygfält vid staden Luhansk, långt bakom frontlinjen i östra Ukraina.

Anfallet beskrivs som lyckat och av ryska röster som ett av de största mot det ryska flygvapnet hittills.

"Inte en bra morgon", skriver den inflytelserike ryska militärbloggaren Fighterbomber på Telegram.

Han beskriver attacken som "en av de allvarligaste" som skett i kriget, "om inte den allvarligaste".

Den ukrainska militärens specialförband (SSO) benämner anfallen som insats "Dragonfly" och meddelar att det var en lyckad insats.

Ukraina: Tiotals dödade

SSO-förband lyckades först bekräfta uppgifter om att Ryssland hade "en betydande mängd flygfarkoster, specialutrustning och ammunition" på flygbaserna, enligt en skriftlig redogörelse på Telegram. Denna information lämnades vidare inom militären.

"Som ett resultat av eldgivningen natten mellan den 16 och 17 oktober led ockupanterna avsevärda förluster", skriver SSO på Telegram.

Enligt specialförbandens uppgifter förstördes bland annat nio ryska helikoptrar, luftvärnssystem, ammunitionsdepåer och landningsbanor. Uppgifterna är svåra att verifiera. Ryska regimlojala militärbloggare skrev tidigare under tisdagen om dessa anfall och vissa av dem beskrev dem då som bland de största som Ukraina riktat mot det ryska flygvapnet hittills i kriget.

"Förlusterna i fiendens led uppgår till tiotals döda och sårade. Kroppar dras fortfarande fram ur rasmassorna", skriver SSO.

Fått längre räckvidd?

På den ryska sidan har anfallen hittills endast kommenterats av Vladimir Rogov, som är ockupationsmaktens tillsatte ledare i Zaporizjzjas län, där Berdjansk ligger. Enligt honom sköts samtliga robotar ned av luftvärnet.

Enligt inofficiella uppgifter som förekommer på den ryska sidan kan så många som 40 robotar ha avfyrats mot flygfälten. Obekräftade filmklipp som sprids på bägge sidor visar explosioner i nattmörker som orsakar en högljudd serie smällar.

Ukraina tros ha använt amerikanska ATACMS-robotar vid attackerna. En högt uppsatt, men icke namngiven, representant för USA säger till AP att Ukraina för första gången använt sig av långdistansrobotarna. USA:s president Joe Biden har tidigare godkänt leverans av långdistansrobotarna. Rysslands regering har tidigare utropat att leveranser av ATACMS skulle korsa en av dess "röda linjer" avseende kriget.

Sådana robotar har en räckvidd på upp till 30 mil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!