Ukrainsk satsning krävs för framgång vid Dnepr

Ukrainska soldater har lyckats ta sig över floden Dnepr. För att åstadkomma mer där krävs nu att landet tar större risker, säger Ilmari Käihkö vid Försvarshögskolan.
–Än så länge vet vi inte om de gör det. Därför skulle jag vara försiktig med förväntningarna.

En ukrainsk soldat ser en soldatkollega köra över floden Dnepr vid fronten nära Cherson. Arkivbild.

En ukrainsk soldat ser en soldatkollega köra över floden Dnepr vid fronten nära Cherson. Arkivbild.

Foto: Alex Babenko/AP/TT

Ukraina2023-11-17 09:28

Ett mindre antal ukrainska styrkor, oftast utan fordon, har tagit sig över till den ryskkontrollerade sidan av floden Dnepr vid Cherson i Ukraina. De första rapporterna om utvecklingen kom för några veckor sedan. Nyligen medgav även Ryssland att ukrainska styrkor korsat floden.

– Vi har sett de första bilderna på en mindre mängd fordon som ukrainare har tagit till andra sidan floden, men det blir svårt för Ukraina att åstadkomma något större utan att lägga mer resurser på offensiverna, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Svår logistik

Det är svårt att bedöma läget i området. Att Ukraina har lyckats få fordon över floden ses som ett tecken på att landet vill försöka etablera en mer permanent närvaro där. Det är en förutsättning för att kunna ta sig vidare i samma riktning. Men logistiken är en stor utmaning. Att ta dit nya ukrainska styrkor och försörja dem med bränsle, ammunition, mediciner och annat är komplicerat, liksom att ta tillbaka sårade.

Det finns uppgifter om att Ukraina har tagit en sträcka på cirka tre mil längs floden Dnepr. Ilmari Käihkö bedömer det som osannolikt eftersom det skulle kräva väldigt stora ukrainska styrkor.

– Sedan är nästa fråga hur djupt man har kommit, alltså söderut. Jag har sett uppgifter på fem eller sju kilometer, men det vet vi inte heller om det stämmer. Sedan ska man komma ihåg att ryskt artilleri når cirka fyra mil, så man måste komma rätt långt för att skydda staden Cherson och samhällena på den ukrainskkontrollerade sidan.

Svårbedömt läge

Hur utvecklingen vid floden egentligen ser ut är också svårbedömt, eftersom det saknas oberoende uppgifter från området. Det återstår att se vad Ukraina i slutändan lyckas göra, poängterar Ilmari Käihkö. Landets mål med offensiven är dels politiska, att upprätthålla narrativet om ständig utveckling i ett läge där landet inte har många andra goda nyheter att komma med, bedömer han.

Ukraina vill även hindra de ryska styrkorna från att kunna skjuta artillerield på staden Cherson och andra samhällen.

– Det enda sättet som Ukraina kan försöka hindra det här är att trycka bort ryssarna från artilleriräckvidden. Efter det kan Ryssland fortsätta anfalla från luften, men det är något som kräver mer resurser. Det är mycket billigare att skjuta artillerield än att börja skjuta missiler som Ryssland inte har så många av, säger Ilmari Käihkö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!