Ukrainska soldater dödade i attack mot ceremoni

Flera soldater dödades och civila skadades i en rysk robotattack i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina i fredags, uppger Ukrainas militär. Attacken ska ha riktats mot en grupp militärer som samlats för en ceremoni, enligt uppgifter i sociala medier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-11-05 14:55

Militären har inte lämnat några uppgifter om hur många personer som dog och skadades i attacken, men enligt tidningen Ukrainskaja Pravda var det över 20 soldater från ett och samma förband som dödades.

Robotattacken ska ha riktats mot någon form av prisceremoni för soldater, enligt uppgift i sociala medier. Enligt uttalandet från Ukrainas militär var det en Iskanderrobot som slog ned, men ytterligare information om händelsen har inte offentliggjorts.

Försvarsminister Rustem Umerov kallar händelsen för "en tragedi" och har beordrat en utredning.

– Vi måste göra allt vi kan för att skydda vårt folk och ge ärliga svar till familjer och vänner till fallna soldater, säger Umerov.

Tre dagars sorg är utlyst i den västliga regionen Transkarpatien, där det drabbade förbandet är baserat.

– Våra hjältar lever vidare så länge vi bevarar minnet av dem och deras gärningar, säger den lokale guvernören Viktor Mykyta.

Den 5 oktober dödades 59 civila i en robotattack mot en ukrainsk by då människor samlats för en vaka för en soldat som dött i strid mot Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!