Enligt obekräftade uppgifter till nyhetstjänsten Bloomberg reste Abramovitj till Saudiarabiens huvudstad Riyad i slutet av förra månaden och förhandlade där med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.
I fångutväxlingen– som både medlades fram av och ägde rum i Saudiarabien – rapporteras Ukraina ha fått tillbaka 215 militärer, varav många som deltog i det uppmärksammade försvaret av ett stålverk i den numera ockuperade och raserade staden Mariupol.
Vän till Putin
Ryssland uppges å sin sida ha fått tillbaka cirka 55 personer, däribland Putinvännen och oligarken Viktor Medvedtjuk, en ukrainsk medborgare som greps i april och som stått anklagad för högförräderi i hemlandet.
En 47-årig svensk man som i maj frihetsberövades av ryska styrkor och som riskerade dödsstraff frigavs också i samband med fångväxlingen.
Roman Abramovitjs roll i processen har inte bekräftats officiellt – vare sig från oligarkens egen stab eller från Saudiarabien.
Deltog i fredssamtal
EU och Storbritannien har utfärdat sanktioner mot Abramovitj, men USA har inte gjort det. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska redan i mars månad ha bett USA:s president Joe Biden att hålla tillbaka och inte utfärda sanktioner mot Abramovitj eftersom han eventuellt skulle kunna komma till användning och tala med både ryssar och ukrainare.
Senare under våren deltog Abramovitj i vissa fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina.
Fångutbytet i veckan är det största som skett mellan länderna sedan Ryssland trappade upp invasionen i full skala den 24 februari i år.