Uppgift: USA redo ge Ukraina klusterbomber

USA rapporteras vara redo att förse Ukraina med klusterbomber, enligt medier i USA. De kontroversiella vapnen är förbjudna i över 100 länder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade USA:s president Joe Biden under G7-mötet i Hiroshima i slutet av maj. Nu sägs Bidenregeringen vara redo att förse Ukraina med klusterbomber. Arkivbild

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade USA:s president Joe Biden under G7-mötet i Hiroshima i slutet av maj. Nu sägs Bidenregeringen vara redo att förse Ukraina med klusterbomber. Arkivbild

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Ukraina2023-07-06 20:54

USA väntas inom kort tillkännage att Washington kommer att skicka klusterbomber till Ukraina, skriver New York Times med hänvisning till en källa i Bidenregeringen.

Ukraina har bett om just klusterbomber att sätta in i motoffensiven mot de ryska styrkorna. De skulle underlätta ansträngningarna att bryta igenom de ryska försvarslinjerna, är motivet.

USA har länge tvekat att gå Ukrainas önskemål till mötes med tanke på att bomberna kan orsaka stora skador på civila. På senare tid har Bidenadministrationen signalerat en omsvängning, enligt tidningen.

Mediebolaget CNN uppger att klusterbomber för första gången kommer att vara med när USA på fredagen tillkännager ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. CNN hänvisar till källor inom det amerikanska försvaret.

Organisationen Human Rights Watch säger i en rapport på torsdagen att både Ukraina och Ryssland har använt klusterammunition i kriget, Ryssland i större omfattning än Ukraina. HRW uppmanar båda länderna att omedelbart sluta använda klustervapen och manar USA att inte förse Ukraina med dessa vapen.

Varken USA, Ryssland eller Ukraina har skrivit under den internationella överenskommelsen om förbud mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber, vilket över 100 andra stater har gjort.

Klusterammunition är vapen som skjuts från luften eller marken med många mindre sprängladdningar som frigörs i luften och sprids över en större yta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!