Uppgifter: Ukraina avlossar nordkoreanska vapen

Ryssland jagar desperat nya vapen från bland andra Nordkorea, enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken. Men uppgifter kommer också om att robotar som levererats från Nordkorea nu kommit i Ukrainas händer, och avlossas tillbaka mot invasionsstyrkorna.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un mötte den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu i samband med att diktaturen firade 70-årsdagen av Koreakrigets slut.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un mötte den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu i samband med att diktaturen firade 70-årsdagen av Koreakrigets slut.

Foto: Nordkoreas regering/AP/TT

Ukraina2023-07-29 09:23

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har i veckan besökt Pyongyang i samband med att den slutna diktaturen firade 70-årsdagen av Koreakrigets slut.

– Jag tvivlar starkt på att han är där på semester, sade Blinken till reportrar i Australien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Blinken var Sjojgu i Nordkorea för att säkra leveranser av vapen.

– Vi ser att Ryssland desperat försöker hitta stöd, och vapen, varhelst de kan hitta dem för att fortsätta sin aggression mot Ukraina, sade Blinken.

Enligt The Financial Times (FT) är det redan så att nordkoreanska vapenleveranser till Ryssland har hittats – av Ukraina. Tidningen skriver att nordkoreanska raketer nu används av ukrainska styrkor mot ryssarna.

– Vi beslagtar deras stridsvagnar, vi tar deras utrustning. Det är mycket möjligt att detta är resultatet av en framgångsrik operation från den ukrainska arméns sida, säger Jurij Sak, medarbetare till landets försvarsminister, till tidningen.

Enligt FT kan det också vara så att ett "vänskapligt" land beslagtagit en raketleverans någonstans i världen, och därefter skickat dem till Ukraina.

– Ryssland shoppar runt efter olika vapen i alla möjliga diktaturer, däribland Nordkorea och Iran, säger Jurij Sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!