USA: Avgörande läge för Ukraina

USA lovar ihärdigt och fortsatt stöd till Ukraina vid ännu ett möte i den så kallade Ramstein-gruppen. –Vi är i ett avgörande läge för Ukrainas kamp för frihet, säger försvarsminister Lloyd Austin.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivfoto.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivfoto.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Ukraina2023-03-15 09:41

Frågan om reservdelar och utrustning till de vapensystem som redan skickats är ett av diskussionsämnena när de Ukrainastöttande länderna håller ännu ett digitalt möte under onsdagen.

– Vi måste också hitta sätt för att få till nya donationer av ammunition och luftförsvarssystem till Ukraina, säger mötesordförande Austin i sitt inledande anförande.

Mötet är det tionde sedan de länder som stöder Ukraina militärt började träffas för att koordinera sin hjälp i april i fjol. Totalt deltar nu ett 50-tal länder i det som officiellt kallas Kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

– Koalitionen av länder som donerar Leopard-stridsvagnar fortsätter att växa. Nio länder har nu engagerat sig för att förse mer än 150 stridsvagnar, säger Austin.

Även Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) deltar i mötet.

Parallellt diskuteras också ökat stöd till Ukraina av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel, som hoppas kunna enas om gemensamma ammunitionsinköp, inför ett möte mellan EU:s utrikes- och försvarsministrar i början av nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!