Ordkriget mellan Ryssland och Nato intensifierades under Natomötet som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.
På en pressträff i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:
– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser, säger han enligt AFP.
– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja.
EU backar
Även EU:s utrikeschef Josep Borrell ställde sig bakom den hårda retoriken riktad mot Moskva:
– EU kommer att stå stadigt och enat bakom Ukraina vid varje försök att underminera landets integritet eller suveränitet.
Från Moskva kom lika intensiva utspel.
Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.
Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva "juridiska garantier för landets säkerhet".
Ukraina: 115 000 soldater
Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:
– Ryssland . . . har ingen talan i sådana diskussioner, sade Kuleba på ett möte med pressen.
Dmytro Kuleba hävdade under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.