USA: Ryssland överväger beskjuta civila fartyg

Ryssland överväger att attackera civila fartyg som fraktar spannmål till Ukraina på Svarta havet för att sedan beskylla Kiev, varnar Vita huset.

En seglare ordnar med den ukrainska flaggan på en båt i Izmail, 70 mil sydväst om Kiev. Arkivbild.

En seglare ordnar med den ukrainska flaggan på en båt i Izmail, 70 mil sydväst om Kiev. Arkivbild.

Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Ukraina2023-07-20 05:52

– Den ryska militären kan komma att utöka sina mål vad gäller ukrainsk spannmålslogistik till att även innefatta civila fartyg, säger Adam Hodge, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt Hodge planerar Ryssland sedan att anklaga Ukraina för attackerna. Den amerikanska anklagelsen bygger på tidigare säkerhetsklassade underrättelseuppgifter.

För att klargöra hur det skulle kunna gå till nämner han ett nyligen publicerat videoklipp där ryska soldater visar hur de förstör en påstådd ukrainsk sjömina. Klippet publicerades samtidigt som USA fått indikationer på att ryssarna trappat upp sin minläggning i inloppet till ukrainska hamnar, säger Hodge.

– Vår uppfattning är att det här är en samordnad insats för att berättiga attacker mot civila skepp på svarta havet och lägga skulden på Ukraina för dessa attacker.

De amerikanska uppgifterna kommer sedan Ryssland beskjutit Odessa med robotar och drönare efter Kremls beslut att dra sig ur avtalet som garanterar säkerheten för de fartyg som fraktar spannmål från Ukraina via Svarta havet.

Under onsdagen meddelade det ryska försvarsdepartementet dessutom att alla fraktfartyg som seglar till ukrainska hamnar vid Svarta havet ska betraktas som "potentiella bärare av militär utrustning".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!