USA skickar 7 000 soldater till Europa

Nato förstärker sin närvaro i sina medlemsländer österut och USA skickar ytterligare 7 000 amerikanska soldater till Europa. Under fredagen håller försvarsalliansen ett digitalt toppmöte, där även Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) ska delta.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in Sverige och Finland till fredagens möte.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in Sverige och Finland till fredagens möte.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ukraina2022-02-24 13:05

– Vi är redo – men det vi gör är defensivt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff i Bryssel.

Nato meddelar att alliansen vidtar åtgärder för att "ytterligare stärka avskräckningsförmågan och försvaret" av sina medlemsländer med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Beskedet kommer efter att Polen, Estland, Lettland och Litauen åberopat artikel 4 och lämnat in en begäran om ett extrainsatt möte.

– Vi kommer att skydda våra folk och våra värderingar. Demokrati kommer alltid att segra över autokrati. Frihet kommer alltid att vinna över aggressivitet, säger Jens Stoltenberg.

"Krossat freden"

De kommande dagarna skickar USA:s ytterligare 7 000 amerikanska soldater till Europa, uppger det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon på torsdagskvällen. Soldaterna ska stationeras tillfälligt i Tyskland, samtidigt som amerikanska styrkor redan på plats förflyttas till Baltikum.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Ryssland "krossat freden" på den europeiska kontinenten.

– Ryssland har stängt dörren till en politisk lösning och det beklagar vi.

"Sedan länge planerad invasion"

Stoltenberg kallar den ryska attacken för en "medveten, kallblodig och sedan länge planerad invasion".

– Det här är ett allvarligt läge för säkerheten i Europa. Otaliga människoliv står på spel. Rysslands ledare bär det fulla ansvaret, säger han.

Natos 30 medlemsländer kommer att hålla ett digitalt toppmöte under fredagen.

– Vi stöder fullt ut Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Ryssland använder makt för att försöka skriva om historien, säger Jens Stoltenberg.

Sverige och Finland inbjudna

Även Sverige och Finland är inbjudna att delta i fredagens Nato-möte, och statsminister Magdalena Andersson har tackat ja till att delta.

Nato kommer att stärka närvaron i sina östra medlemsländer, men det finns inga planer på att skicka styrkor till Ukraina.

– Vi stöder Ukraina, men ger absoluta säkerhetsgarantier bara till våra medlemsländer, säger Jens Stoltenberg.

Fakta: Natos artikel 4

Natos artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato, och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 är separat från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!