USA skickar fler vapen till Ukraina

USA skickar fler kraftfulla vapen till Ukraina, meddelar president Joe Biden. Det militära stödpaketet på en miljard dollar innehåller bland annat kustförsvarssystem, ammunition och avancerade raketsystem.

En ukrainsk soldat i staden Sievjerodonetsk förra veckan. Arkivbild.

En ukrainsk soldat i staden Sievjerodonetsk förra veckan. Arkivbild.

Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Ukraina2022-06-15 05:22

USA:s president Joe Biden bekräftar på onsdagskvällen svensk tid att landet kommer att skicka mer artilleri, ammunition och sjömålsrobotar till Ukraina, rapporterar AFP.

Det militära stödpaketet på en miljard dollar innehåller bland annat kustförsvarssystem, ammunition och avancerade raketsystem, som Ukraina redan använder. Enligt Biden har han talat i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den planerade vapenleveransen.

Zelenskyj, som tidigare vädjat om fler kraftfulla vapen, säger i ett uttalande att han är tacksam för det nya amerikanska vapenpaketet på en miljard dollar till Ukraina som "stärker landets försvar", enligt AFP.

– Jag är tacksam för det här stödet, det är särskilt viktigt för vårt försvar i (den östra regionen) Donbass, säger Zelenskyj.

Zelenskyj tillägger också att han är tacksam för USA:s ledarskap och förmåga att mobilisera stöd från alla partners.

Bättre artilleriteknik

USA:s försvarsminister Lloyd Austin får vid en pressträff i Bryssel på onsdagskvällen frågan om stödet inte är för litet och kommer för sent. Men det undviker han att ge ett rakt svar på.

– Vi är fortsatt fokuserade på vad Ukraina behöver och vi vet vad det är, hävdar Austin.

– Det internationella samfundet har gjort ett ganska bra jobb. Men det är aldrig tillräckligt, så vi kommer att fortsätta att jobba hårt, säger han.

Austin har i Bryssel sällskap av generalstabschefen Mark Milley som konstaterar att Ryssland har många gånger mer artilleri än Ukraina.

– Det är viktigt. Men krig är inte bara siffror. Det handlar om hur man använder saker. Ryssarna använder sitt artilleri till massiv eld mot ukrainska ställningar men också civilbefolkningen. Enligt vissa uppskattningar har över 20 000 civila dödats. Men det ger inte nödvändigtvis en militär effekt, säger Milley.

– Ukrainarna har å andra sidan en mycket bättre artilleriteknik vilket får en ganska stor effekt. Ryssarna har troligen förlorat någonstans mellan 20 och 30 procent av sina väpnade styrkor. Det är enormt, tillägger han.

FN varnar för akut läge

I vad som liknar den tidigare situationen i Mariupol uppges 500 civila ha tagit skydd i kemfabriken Azot i Sievjerodonetsk. Ryssland uppmanar de som är kvar i anläggningen att ge upp, och säger sig vara beredd att organisera en evakuering.

FN varnar för att tillgången på rent vatten, hygienartiklar och elektricitet minskar i staden där tusentals civila, inklusive kvinnor, barn och äldre uppges vara kvar, rapporterar BBC. Enligt Saviano Abreu, talesperson på FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, håller en akut situation på att utvecklas i kemfabriken Azot.

– Bristen på vatten och sanitet är ett stort bekymmer. Det är en stor oro eftersom människor inte kan överleva länge utan vatten, säger Saviano Abreu till BBC.

För tidigt bekräfta krigsbrott

Samtidigt pågår flera internationella utredningar av möjliga krigsbrott i Ukraina. FN:s undersökningskommission om Ukraina bekräftar på onsdagen att man tagit emot flera ärenden med anklagelser om rättighetsbrott begångna av ryska styrkor, men säger att det är för tidigt att säga om de utgör krigsförbrytelser, rapporterar AFP.

Kommissionens ordförande Erik Mose säger dock att bevisen som samlats in – om de bekräftas senare – kan stödja anklagelser om kränkningar av mänskliga rättigheter, "inklusive krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten".

– I Butja och Irpin har kommissionen mottagit information om godtyckliga avrättningar av civila, förstörelse och plundring av egendom, såväl som om attacker av civil infrastruktur, inklusive skolor, sade Erik Mose vid en pressträff i Kiev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!