USA skickar iranska kulor till Ukraina

USA har levererat ny ammunition till Ukraina. Den här gången handlar det om beslagtagna iranska kulor som ska användas mot ryska styrkor.

Vid tillslag mot ett fartyg med iransk last beslagtog USA en stor mängd vapen och ammunition. Arkivbild.

Vid tillslag mot ett fartyg med iransk last beslagtog USA en stor mängd vapen och ammunition. Arkivbild.

Foto: US Central Command via AP/TT

Ukraina2023-10-04 21:24

USA:s militär bekräftade sent på onsdagen att man vidarebefordrat en stor mängd av den ammunition som beslagtagits vid en räd mot ett fartyg med iransk last.

Insatsen i Omanbukten gjordes i vintras av amerikanska flottan i samarbete med fransk militär. Fartyget som bordades saknade nationalitetsflagg. Ombord fann militär över en miljon kulor avsedda för vapentypen Kalasjnikov.

Revolutionsgardet avsändare

Avsändare var enligt USA Irans revolutionsgarde och lasten skulle levereras till Huthirebeller i Jemen.

Abigail Hammock, talesperson för den amerikanska ledningscentralen Central command, bekräftar enligt AP leveransen av ammunition. Hon säger att det är första gången som beslagtagen krigsmateriel vidarebefordras.

Redan i juni ansåg den amerikanska försvarsledningen att USA hade "övertagit ägandet av ammunitionen" genom ett beslut som fattats av justitiedepartementet. Där fastslogs att det iranska revolutionsgardets tillgångar "förverkats" och därmed tillhör USA.

Många ryska vapen

En stor andel av den ukrainska militärens vapen är fortfarande av den ryska typen Kalasjnikov eller liknande med samma kaliber. Ammunitionen kommer därför väl till hands.

Även moderna vapen från Iran beslagtogs vid räden. Enligt nyhetsbolaget CNN finns planer på att leverera dem till Iran. Detta kan strida mot FN-beslut om att beslagtagna vapen ska förstöras.

Samtidigt finns en resolution av FN:s säkerhetsråd som förbjuder vapenleveranser till inbördeskrigets Jemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!