USA:s högst uppsatte diplomat är på europeisk rundresa i försöken att lugna ned situationen när det gäller Rysslands hotfulla linje mot Ukraina.
Men Blinken fick också ägna sig åt att gjuta olja på de europeiska vågorna och flera gånger betona att Nato står enat. President Joe Bidens ord på onsdagen om att "ett mindre ryskt intrång" i Ukraina inte nödvändigtvis skulle mötas med ett kraftfullt svar förtydligades av Blinken:
– Om några ryska beväpnade trupper tar sig över den ukrainska gränsen och utför nya aggressioner kommer det att mötas med ett snabbt, starkt och enat svar från USA och våra allierade.
"Hårda åtgärder"
På frågan om det inbegriper sanktioner mot den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 svarade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att vidare upptrappning från rysk sida öppnar för en lång rad hårda åtgärder.
– Det inkluderar sanktioner som skulle kunna få ekonomiska konsekvenser för oss själva.
Hennes ord var exempel på den enhet Blinken ville visa upp.
– Den ger oss styrka, en styrka som Ryssland inte har och inte kan matcha. Det är därför vi bygger upp allianser och det är därför Ryssland så hänsynslöst försöker så split mellan oss, säger USA:s utrikesminister.
Under samtalen i Berlin framkom att USA ger grönt ljus för sina allierade i Baltikum att flytta amerikanska vapen de har köpt till Ukraina.
– Europeiska allierade har nu allt de behöver för ytterligare säkerhetsstöd till Ukraina under de kommande dagarna och veckorna, säger en källa i Blinkens följe.
Möte med Lavrov
Blinken träffade i Berlin kollegor från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Han började Europaturnén under onsdagen i Kiev, Ukraina, där han träffade president Volodymyr Zelenskyj.
På fredagen kommer Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov att mötas i Genève i Schweiz. Enligt en talesperson för ryska utrikesdepartementet kommer de två att i detalj diskutera "säkerhetsgarantier och ett avtal mellan Ryssland och Nato om säkerhetsåtgärder, föreslaget av Ryssland den 15 december", skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.
Ryssland vill att Nato ska garantera att försvarsalliansen inte stärker sin närvaro i östra Europa. Det har Nato avfärdat som helt orealistiskt, eftersom alla länder själva bestämmer vem de vill samarbeta med.