Vädjan om att Odessa blir världskulturarv

Ukraina vill skydda Odessa mot ryska attacker genom FN-beslut om kulturarv.

Den berömda Potemkintrappan i Odessa. Arkivbild.

Den berömda Potemkintrappan i Odessa. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ukraina2022-08-30 19:55

Ukrainas kulturrika kuststad Odessa är inte bara landets största hamn. Dess historia som metropol för handel och kommunikation sträcker sig till tiden då Katarina den stora förklarade att Odessa skulle grundas och bli porten till Svarta havet.

Nu hotas Odessa av ryska trupper, som redan sprider förstörelse i staden med granatattacker. Ukrainas regering vädjar därför om att staden ska upptas på FN:s och Unescos lista över världskulturarv.

– Odessa är i fara, säger Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko efter ett möte med Unescos ledare Audrey Azoulay i Paris på tisdagen, skriver AFP.

Operahus, palats och hotell byggdes utmed kullarna, där den berömda Potemkintrappan leder ned mot Svarta havet. Venetiansk barock och fransk klassicism möter jugend och art noveau i den arkitekturvälsignade staden.

Dramatisk oroshärd

Men Odessa är också ett exempel på Europas 1900-tal.

Staden var en oroshärd vid den ryska revolutionen 1905, den förstördes rejält i andra världskriget, och en stor del av dess judiska befolkning utplånades av tyska och rumänska styrkor 1941.

Men Odessas anrika prakt från främst förra sekelskiftet har till stora delar återställts. För att åter förstöras.

"Den 24 juli 2022 krossades det stora glastaket och fönstren till Odessas konstmuseum, invigt 1899", skrev Ukrainas kulturdepartement för att exemplifiera förstörelsen.

Akut behandling

Kulturminister Tkatjenko fick något drömskt över sig när han förklarade betydelsen av att göra staden till ett världsarv:

– Om man sluter ögonen och tänker på stadsdelar i Paris, Nice eller Marseille, då kan man också föreställa sig Odessa, sade han.

– Kanske kan stadens centrum räddas från ytterligare granatattacker och bombningar om Odessa tas upp på listan över världsarv.

Även Sofiakatedralen i Kiev och Lvivs gamla kvarter ska tas upp av Unescos världsarvskommitté för diskussion i skuggan av det hänsynslösa ryska invasionskriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!